Сумські синоптики підбили кліматичні підсумки вересня

Погода вересня формувалася в основному під впливом областей високого тиску. Спостерігалася тепліша звичайної, в першій половині місяця спекотна, здебільшого суха погода. Малочисельні та малоактивні атмосферні фронти, що проходили через територію області, істотного впливу на погоду не мали.
8 вересня на півночі, на решті території області 18 вересня намітився перехід середньої добової температури повітря через 15* в бік зниження, закінчилось метеорологічне літо, що на 3-13 днів пізніше середнього багаторічного строку.
Середня місячна температура повітря становила 15,5-17*, що на 3,5-4* вище за норму. Така і більш висока температура у вересні спостерігалась втретє після 1994 та 2015 за останні 70 років.
Максимальна температура повітря в першій декаді вересня підвищувалась до 32-34*.
Мінімальна температура повітря на початку третьої декади знижувалась до 0-2* тепла, на крайній півночі до 2* морозу.
На переважній території області опадів випало 16-35 мм, або 33-78% місячної норми.
За місяць зареєстровано 3-5 днів з опадами в 1 мм і більше, в тому числі 1-2 дні з опадами в 5 мм і більше. Добовий максимум опадів становив 5-13 мм.
Вітер переважав помірний, лише в другій половині місяця на півдні та сході спостерігалось протягом 1-4 днів посилення до 16-17 м/с.
Агрометеорологічні умови для закінчення вегетації пізніх сільськогосподарських культур у вересні були здебільшого задовільними. Заморозки на початку третьої декади вересня були малоінтенсивними та короткочасними і шкоди не завдали.
Запаси продуктивної вологи на переважній більшості полів під озимими культурами станом на 28 вересня ще залишались в орному шарі недостатні – 8-13 мм, на крайній півночі достатні — 25 мм.

Джерело: