Сумські медики не можуть обстежитися на COVID-19

В обласному центрі склалася загрозлива ситуація з обстеженням медпрацівників на COVID-19: здати аналіз безкоштовно вони ніде не можуть, а грошей на ці цілі їм не виділяє ні місто, ні НСЗУ, ні держава.

Причому мова йде про працівників медустанов саме міського підпорядкування (всіх без винятку) – ЦМЛ, 5-й, 4-й і дитячої міських лікарень, пологового будинку, стоматполіклініки і обох центрів первинної медико-санітарної допомоги. Про це йдеться в листі відділу охорони здоров’я Сумської міськради на планово-бюджетну депутатську комісію від 26 серпня, в якому вони просять терміново виділити з міськбюджету гроші на аналізи медикам.

Як відомо, згідно з наказом МОЗ №1227 від 20 травня поточного року «Про затвердження змін до стандартів медичної допомоги« Коронавірусних хвороба (COVID-19) », всі медпрацівники повинні проходити обстеження шляхом проведення імуноферментного аналізу (ІФА) проти коронавирусной інфекції на два імуноглобуліну одночасно ( IgM і IgG): ті, хто безпосередньо надає медичну допомогу хворим COVID-19 в умовах стаціонару, – раз в 14 днів, інші медпрацівники – раз в 30 днів. Однак проблема в тому, що на сьогодні ні в одному міському медустанові немає апаратури для проведення ІФА-досліджень. Такі апарати є в декількох медустановах обласного підпорядкування і приватних медцентрах. І всі вони (в тому числі і обласні) проводять аналізи тільки на платній основі, незалежно від того, лікар чи це, що працює в інфекційному відділенні лікарні або який рятує життя в реанімації, або турист, що вилітає на відпочинок в іншу країну. За даними міського відділу охорони здоров’я, вартість обстеження коливається від 130 грн. до 600 грн. за визначення одного імуноглобуліну (а їх, нагадаємо, потрібно відразу два). За договорами, які медустанови Сум уклали з НСЗУ, ці аналізи не оплачуються, так що на сьогодні вибір у медиків невеликий – або не обстежитися взагалі (що в умовах, що склалися загрожує непередбачуваними наслідками), або платити за аналіз зі своєї кишені.

За підрахунками міського відділу охорони здоров’я, навіть при мінімальній на сьогодні вартості одного аналізу (130 грн.) На обстеження всіх працюючих міських медиків до кінця поточного року (вересень-грудень включно) потрібно 2,57 млн. Грн. При цьому цікаво, що трьома тижнями раніше, на початку серпня, керівництво міського відділу охорони здоров’я просило у тій же планово-бюджетної комісії розглянути можливість покупки автоматичного імунохемілюмінесцентного аналізатора з новітньою системою зчитування закритого типу для одного з міських медустанов. З його допомогою можна було б безкоштовно проводити ІФА-тести на коронавірус як медпрацівникам, так і деяким категоріям сумчан перед плановою госпіталізацією (пенсіонери, діти, малозабезпечені, інваліди, чорнобильці тощо). Коштує такий аналізатор 1 млн. Грн. Однак, судячи з усього, це питання до сих пір так і не розглянули (планово-бюджетна комісія взагалі останній раз засідала майже два місяці тому). І сьогодні міський відділ охорони здоров’я змушений просити в 2,5 рази більше на проведення платних аналізів (і це тільки до кінця поточного року), тоді як можна було витратити 1 млн. І робити ці аналізи безкоштовно на постійній основі.

Коли ж депутати міськради нарешті спроможуться розглянути це питання і виділити хоч якісь гроші?

Джерело: