Сумські лікарі – про загострення коронавірусу: «Рано ми всі розслабилися»

На популярної Фейсбук-сторінці Доктора сницар сумські лікарі опублікували важливий пост про ситуацію з COVID-19 і знову закликали жителів області до громадської свідомості та носіння масок.

«Рано все ми розслабилися. Ой, рано.

Тліюче вугілля коронавирусной інфекції на Сумщині впевнено розпалюються під подувом вітряна її жителів. Якщо тиждень тому Ірина Троцька давала інтерв’ю, в черговий раз нагадуючи про необхідність дотримання заходів індивідуальної профілактики, то сьогодні їй і її колегам зовсім не до спілкування з пресою. Колись.

Настає момент, коли потрібно випливати на поверхню лише для того, щоб схопити ковток повітря. Ось чому немає докладних олюднених звісток від обласного інфекціоніста, в той час як сухі офіційні зведення, що лякають цифрами захворюваності і змушують освіжити в пам’яті поняття експоненти, неупереджено оновлюються щодня. А не до нас вже. Є ті, кому увагу і дії борців з інфекціями потрібні зараз більше всіх.

І ви помилилися, якщо прочитали між рядків про лікарів цих як про потопаючих. Вони тут – рятувальники, завчасно ввійшли в річку, над якою, схоже, греблю таки прорвало. І порятунок потопаючих, здатних і потягти за собою, – справа рук цих лікарів, які вже не можуть звати на допомогу або попереджати інших про небезпеку. Просто рятують, кого бачать. Мовчки. Вибився з сил. Поки місто і широкі простори області, сидячи «на березі», проціджують по краплині серпень. Як же зараз колосальна різниця в усвідомленні біди між жменькою тих, хто практично живе в задушливих захисних костюмах, і всіма іншими!

Хочеться чогось обнадійливого, що завжди променем пробивалося в статтях Андрія сницар навіть на найважчі теми. І до чого ми звикли в словах Ірини Троцької. Але (чи розуміють?) Хороші новини можливі лише за умови, що маска буде на носі, а не на підборідді, антисептик буде застосовуватися, а не стояти «глазоотводом», а в магазинах / на зупинках / в коридорах поліклінік … простір діаметром в 1,5 метра навколо себе не потрібно буде відвойовувати з боєм.

Друзі, то, що в нашому місті в ці дні з’явився свій «Хрещатик», що не робить Суми столицею, і уподібнюватися їй темпами зростання захворюваності не зобов’язує. Увімкніть ж обережність, ще на початку літа поставлену в сплячий режим! Уникайте великої кількості контактів. Цедіте або сьорбати цей місяць, вже лякає, – як завгодно, але не в місцях скупчення людей. І, як водиться, посміхайтеся. Але під маскою. Відкрите «розумне обличчя – ще не ознака розуму, панове».

А ви, трудівники інфекційних лікарень і відділень Сумської області, якщо читаєте це зараз, знайте: колеги з інших лікарень / спеціальностей / світовідчувань – поруч. Завмерли в очікуванні відмашки. Сил вам. Перемог в боротьбі за життя. І себе бережіть », – написала редактор сторінки Доктора сницар.

Джерело: