Сумські архітектори і ДАБК потрапили під роздачу

На нараді в Сумській мерії 17 серпня знову обговорили будівництво оздоровчого центру на вул. Набережній р. Стрілки, навпроти Будинку природи, і в цілому ситуацію з незаконною забудовою в обласному центрі.

Представник міського управління держархбудконтролю Валерій Скоромний розповів про остаточні результати перевірки на Набережній: «Будівництво центру ведеться на підставі документів, які були отримані забудовником в 2013 році. Також були перевірені на відповідність містобудівні умови і обмеження і проектна документація. В умовах і обмеженнях – ті ж показники, що і в декларації про початок робіт. Обсяги виконаних робіт на сьогодні відповідають затвердженої документації. Але під час огляду об’єкта на місці було встановлено, що огорожу будмайданчика, а також допоміжні споруди для будівельників, інвентарю, складування будматеріалів знаходяться за межами ділянки, виділеної під даний об’єкт (31 сот.). З огляду на це, інспекція звернулася до обласного Госгеокадастр – щоб вони відреагували відповідно до їх повноважень. Йдеться про захоплення земельної ділянки. А у підрозділів міськради немає повноважень, щоб вплинути на цю ситуацію ».

– А відсоток забудови земельної ділянки дотриманий? – поцікавився мер Олександр Лисенко.

– За проектною документацією він становить 53%. За містобудівних умов і обмежень, може бути 60%, так що все в порядку. Що ж стосується паркану за межами ділянки, це постійна проблема сумських суб’єктів господарювання. Вони не розуміють, що повинні встановлювати тимчасові споруди тільки в межах виділеної їм землі, – відповів чиновник.

Але мера Сум, мабуть, не надто влаштували всі ці пояснення, пише shans.com.ua.

Нагадаємо, що він ще тижнів зо два тому заявив, що його в цілому не влаштовує архітектурно-будівельна ситуація в місті. «Якщо представники архітектури та інспекції Держархбудконтролю не виконуватимуть свої обов’язки, за них будуть працювати інші люди. Мінімум це буде догану. Якщо у нас буде десь незрозуміле будівництво і ви не будете реагувати, я буду розуміти, що ви в змові і у всіх схемах. На пр. Курському добудували аптеку до 5-поверховому будинку – і це зійшло з рук … Добудовують дерев’яні споруди на Харківській! А ви нічого не робите. Забір на Набережній р. Стрілки варто вже 5 або навіть 10 років! І ви тільки зараз «відреагували». А повинні були відразу. Або мені треба возити всіх по місту і тикати носом ?! Чому мені до сих пір не принесли містобудівні умови на об’єкт на вул. Іллінській – по перебудові меблевого магазину? Два догани – і будете звільнені! І судіться скільки хочете! У мене дуже багато питань! » – відрізав градоначальник.

Начальник горінспекціі з благоустрою Руслан Голоперов пояснив, що відбувається на вул. Харківській. За його словами, вони мали намір направити цей дивний будоб’єкти на демонтаж, однак забудовник надав документ, який встановлює право користування земельною ділянкою. Так що там ще доведеться розбиратися.

– Те, що у них є ділянка, не дає права будувати якийсь ганебний сарай. На демонтаж! – все ж зажадав мер. А потім вже розбиратися …

Джерело: