Сумське НВО просить знизити ставку земельного податку

На засіданні депутатської планово-бюджетної комісії Сумської міськради 2 липня депутати обговорили можливість зменшення на 75% ставки орендної плати за землі промисловості для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель і споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості – для ТОВ «Сумське машинобудівне науково -виробниче об’єднання”.

Представник СМНВО так пояснив необхідність такого кроку: «Звертаємося до міста, бо на підприємстві зараз складна фінансова ситуація. До 2013 р, коли підприємство працювало на повну потужність, ми щомісяця платили в бюджет до 3 млн. Грн., А сьогодні працюємо приблизно на 10-12% колишньої завантаження, тому податок в 3 млн. Для нас – непідйомна сума. В першу чергу ми намагаємося заплатити зарплату, світло, газ і утриматися на плаву, щоб 3,5 тис. Працівників залишилися на своїх робочих місцях. Ми прагнемо зберегти підприємство, яке розміщене на 200 га міської землі. Тому просимо зменшити нам суму податку до 700 тис. Грн. у місяць”.

Однак головний сумський фінансист Світлана Липова відразу зазначила, що зробити це буде не так просто:

– Ми не можемо порушувати Бюджетний кодекс. Тому таке рішення може почати діяти тільки в наступному бюджетному році. До того ж земля ця – землі промисловості для розміщення та експлуатації підсобних і допоміжних будівель і споруд. Під цей код у нас потрапляють всі промислові підприємства. Так що послатися на призначення землі вийде. Якщо брати основний вид економічної діяльності – «оптова торгівля хімічними продуктами», то, можливо, наші великі підприємства не підпадуть під цей код. Навіть у «Хімпрому» інший вид діяльності – виробництво добрив. Але якщо вони внесуть зміни до статуту, тоді ми втратимо податки і там … Так що тут теж є питання.

Але і це не найголовніше. У законі про держдопомогу суб’єктам господарювання значиться, що пільги по сплаті земельного податку не можуть надаватися суб’єктам, які визнані банкрутами, щодо яких відкриті справи про банкрутство, які перебувають на стадії ліквідації, мають прострочену заборгованість – більш ніж 6 місяців – перед державним і місцевим бюджетом. А у вас серйозна заборгованість: у 2020 році ви взагалі не платили земельний податок, в 2019-м – з травня – ні податок, ні оренду. Нехай департамент забезпечення ресурсних платежів, який є ініціатором розгляду цього питання, уважно пропрацює наші пропозиції по індустріальному парку. Знову ж таки, якщо ми будемо говорити про пільги, треба запропонувати підприємству якісь додаткові умови, вигідні і для міста. Але спочатку потрібен механізм. І часу мало – це повинно бути зроблено до 15 липня. Причому це має бути рішення міськради.

Є там і ще нюанси – все договори з оренди у них укладені з ТОВ «СНВО». І фактично це підприємство не працює. Якщо раніше ви платили в 2017 р 1,5 млн. ПДФО, в 2018-м – 2,5 млн., То в 2019-му – вже 100 тис. Грн., А на 1.07.2020 – 5 тис. Грн. Виходить, за земельну плату відповідає підприємство, яке практично не здійснює ніякої виробничої діяльності. І це теж питання. І теж департаменту ресурсних платежів треба б проаналізувати, що це за пільги …

Так що депутати вирішили дати СМНВО час на те, щоб все правильно оформити і все ж спробувати отримати пільгу. Але якщо стільки питань з’явилися відразу на комісії, чого ж очікувати на сесії? Скоро побачимо.

До слова, крім СМНВО, до міста звернувся і філія «Центр транспортного сервісу« Ліски »АТ« Українська залізниця »(місцеве депо) – з проханням про встановлення мінімально можливих ставок земельного податку для земель залізничного транспорту. Ось тільки в переліку найбільших платників податків, за словами С. Липовій, залізниці немає. Дивуються і представники департаменту ресурсних платежів: «Та й ставка податку у них – 1%, а це і так одна з найменших ставок …» Тому філії вирішили відмовити.

Джерело: