Суми візьмуть 200 міліонів у борг

Сумська міськрада має намір залучити внутрішню позику для того, щоб профінансувати об’єкти бюджету розвитку. Йдеться, зокрема, про випуск облігацій муніципальної позики на суму 200 млн грн.

Такий проект рішення був включений до порядку денного чергової сесії Сумської міськради 24 червня. Їм пропонувалося доручити департаменту фінансів підготувати всі необхідні документи для залучення до бюджету Сумської міської ОТГ внутрішньої позики у формі емісії облігацій місцевої позики на таких орієнтовних умовах: облігації – процентні, іменні, звичайні (незабезпечені); сума – 200 млн грн; термін залучення – до 5 років; процентна ставка – на рівні облікової ставки НБУ, яка діятиме на початок відповідного процентного періоду, плюс маржа до 5% річних андерайтеру (компанія, яка займатиметься випуском облігацій).

Як відомо, вже другий рік поспіль місто змушене знімати фінансування з багатьох капітальних об’єктів по бюджету розвитку через велику недовиконання дохідної частини. Так, в минулому році міськбюджет втратив 74 млн грн через перереєстрації обласних комунальних установ з Сум в інші райони області. А в цьому році ситуацію погіршили епідемія COVID-19 і введені в зв’язку з нею карантинні обмеження, сильно вдарили по бізнесу і економіці в цілому, так що на середину червня недобір по доходах в бюджеті Сумської ОТГ становив 95,3 млн грн.

Але чи дійсно ситуація в місті настільки плачевна, щоб на додачу до 4 млн євро кредиту на придбання тролейбусів і 5 млн євро кредиту на термомодернізацію дитячої лікарні брати ще 200 млн грн на якісь об’єкти?

Пам’ятається, в 2009-2010 роках екс-мер Геннадій Мінаєв теж активно проштовхував ідею з випуском облігацій муніципальної позики на суму 50 млн грн. Але депутати міськради тоді так і не підтримали це рішення. Вони мотивували свою позицію тим, що, якщо місто не зможе погашати відсотки за позикою, міськраді доведеться продавати комунальні майно і землю, і місто залишиться без бюджету розвитку. Крім того, вони порахували кредитну ставку в 17% занадто високою. Тоді кошти від розміщення облігацій планувалося направити на покупку 25 тролейбусів, реконструкцію ліній зовнішнього освітлення та ремонт доріг. Куди ж хоче вкласти 200 мільйонів мер Олександр Лисенко? Адже, як випливає з проекту рішення, ініціатором цього питання є саме він.

Як виявилося, конкретного переліку об’єктів, на які будуть спрямовані кошти від розміщення облігацій, поки немає. Але, за словами директора департаменту фінансів Світлани Липовій, гроші планується направити переважно на капремонт доріг. З дорогами в Сумах на сьогодні великі проблеми, вважає керівництво міста.

Що ж стосується відсоткової ставки, то, за словами мера, мова йде про 10% річних в гривні, і це – дуже вигідні умови.

– Сьогодні є така можливість, і ми повинні її використовувати, – сказав Олександр Лисенко депутатам. – Ви знаєте, що сьогодні звичайна ставка – від 18% до 24%, а тут 10%! Львів пішов цим шляхом, і вони вже – на фінішній прямій. Ми будемо намагатися все оформити в цьому році, пройдемо необхідну процедуру – це мінімум 3-4 місяці, може, навіть до півроку. Але якщо не встигнемо, то на наступний рік вже буде готове рішення.

У підсумку депутати підтримали його 23 голосами, так що департамент фінансів може починати підготовку документів. Спочатку обсяг і умови позики повинен узгодити Мінфін, потім міськрада своїм рішенням повинен дати добро на залучення позики, після цього виконком оголосить конкурс на послуги андеррайтингу.

Джерело: