Суми відзначили 200-річчя з дня народження Івана Харитоненка

Голова облдержадміністрації Роман ГРИЩЕНКО разом з очільником міста Суми Олександром ЛИСЕНКО і народним депутатом Тетяною РЯБУХОЮ вшанували пам’ять відомого українського діяча і мецената.

«Завдяки Івану Герасимовичу повітове місто перетворилося на центр довершених архітектурних споруд. Ще й досі сумчани користуються будівлями, спорудженими цією родиною, гуляють скверами, посадженими трудолюбивими руками, та пишаються містом, яке довгий час носило ім’я «цукрової імперії Європи», – зазначив голова облдержадміністрації під час заходу.

Слова відомого українського діяча, мецената Іван Харитоненка «Любіть місто Суми так, як люблю я» сьогодні знає та цитує кожен мешканець обласного центру. І звичайно не випадково, адже важко назвати людину, яка зробила б для міста більше, ніж Іван Герасимович. Підприємець завжди з гордістю відзначав своє ставлення до рідного краю, тому більшість будівель Сум другої половини ХІХ століття були споруджені саме на його кошти.

«Сьогодні ми маємо докласти максимум зусиль, щоб реставрувати та відродити для наступних поколінь пам’ятки архітектури, пов’язані з родиною Харитоненків, зокрема, їхню садибу у центрі міста Суми», – підкреслив Роман Грищенко та додав,  що обласна влада наразі вже серйозно займається цим питанням.

«Ми вже заручилися підтримкою щодо реставрації садиби Прем’єр-міністра України Дениса ШМИГАЛЯ і Міністра культури та інформаційної політики Олександра ТКАЧЕНКА», – заявив очільник облдержадміністрації Роман Грищенко.

Джерело: