Суми хочуть передати в держвласність будівлі колишнього Зарічного райвідділу

Служба судової охорони – відносно новий державний орган в Україні, який був створений в квітні 2019 го в рамках судової реформи. Протягом року робота служби була запущена у всіх областях країни, в тому числі – і в Сумській.

Територіальне управління Служби судової охорони в Сумській області розташувалося в Сумах в приміщеннях колишнього Зарічного райвідділу міліції на вул. Охтирської, 14. Це – комунальні приміщення (точніше – цілісний майновий комплекс), і служба уклала договір оренди з департаментом ресурсних платежів міськради. Однак, як то кажуть, не минуло й півроку, як служба звернулася до міськради з проханням передати згадані приміщення в держвласність.

7 липня депутатська комісія міськради з питань комімущества і приватизації розглянула це питання. Начальник тер-управління Служби судової охорони Володимир Бабич розповів, що за той час, поки будинок ніхто не використовував, воно прийшло в дуже занедбаний стан, навіть опалення там відрізано, і служба хоче провести масштабний капремонт за кошти держбюджету. Однак за законом не можна вкладати державні гроші в об’єкт, який не є держвласністю, тому вони і просять передати комплекс будівель державі.

– А чи існує який-небудь варіант вирішити це питання так, щоб і вони могли туди гроші вкладати, і ми, тобто місто, що не втратили майна? – запитав член комісії Віталій Бурбика у директора департаменту ресурсних платежів Юрія Клименка.

Але той нічим порадувати не зміг: закон в цьому питанні однозначна, і поки приміщення залишатимуться власністю міста, служба судової охорони не отримає з держбюджету гроші на їх ремонт і реконструкцію.

Спочатку більшість членів комісії схилялися до того, щоб все-таки задовольнити прохання служби. Тільки В.Бурбика висловився проти того, щоб просто так роздавати майно громади, та ще з таким великим земельною ділянкою на додачу. Депутат Ігор Перепека спробував його переконати.

– Те, що вони будуть вкладати туди державні гроші, – це ж теж свого роду інвестиції. Інакше буде у нас з Охтирської, 14, те ж саме, що зі старим будинком 4-ї школи. Пам’ятайте, як ми тут на комісіях і на сесіях билися і сварилися і нікому його в підсумку не віддали? І що тепер? Всі заросле і зруйноване варто … Так що я пропоную Охтирську, 14, все-таки передати.

Однак для підтримки рішення не вистачило одного голосу: троє членів комісії були за, один – проти, двоє – утрималися.

Але начальник служби судової охорони так просто здаватися не збирався. Він запропонував депутатам такий варіант: передати не весь цілісний майновий комплекс, а тільки частина – двоповерхова будівля і гаражні бокси. А решта території з одноповерховим будинком на ній їм, по суті, і не потрібна, так що місто зможе здати її кому-небудь в оренду. Тим більше що туди є окремий заїзд. У підсумку після нетривалого обговорення комісія одноголосно підтримала саме такий варіант.

Джерело: