Сумчанин «під кайфом» розгромив і ледь не спалив машину сусіда

Напевно, немає людини, яка б не знала про те, як наркотики впливають на мозок людини і його психіку. Проте, охочі випробувати гострі відчуття не переводяться.

Деяким з них вдається отямитися від наркотиків тільки в тюрмі, де вони рано чи пізно виявляються. Адже на зілля потрібні чималі гроші, і багато з часом починають добувати їх кримінальним шляхом. Та й той стан, який викликають наркотики, нерідко призводить до неадекватних дій, в тому числі – і кримінально караним. Так сталося і з сумським любителем наркотиків Вадимом (ім’я змінено), кримінальне провадження щодо якої недавно розглянув Білопільський райсуд.

У Вадима був будинок в с. Марківка Білопільського району, який він використовував як дачу, а періодично і жив там. З дружиною він був розлучений, вона з сином давно жила за кордоном і не підтримувала зв’язки з Вадимом. Роботи у нього теж не було, а простору в сільській хаті було не в приклад більше. Він шукав коноплю в околицях, сушив її і використовував в якості наркотику, сховав під підлогою 34 патрони до наявного у нього самопали і, в загальному, вів цілком безбідне життя, але пристрасть до наркотичного дурману зіграло з ним злий жарт.

В одну з березневих ночей Вадим, який перебував в стані наркотичного сп’яніння, побачив, що до двору сусіда під’їхала його синя «дев’ятка». Йому здалося, що сусід п’яний, – і в його запаленому мозку народилася ідея забрати машину в недбайливого водія (себе він при цьому вважав тверезим). Він відправився до відкривають ворота сусідові, заявив, що той п’яний і він забирає автомобіль. Почувши відмову, Вадим пригрозив, що розіб’є сокирою вікно і все одно забере машину, – і відправився додому. Сусід загнав машину у двір, закрив ворота, але не встиг замкнути їх – у двір увірвався Вадим, який тримав в руках якийсь предмет. Було темно, сусід вирішив, що це сокиру, про який згадував Вадим, і відійшов в сторону. Погрожуючи йому, чоловік під кайфом сів у машину, ключі від якої були в замку запалювання, вибив нею частина воріт і поїхав до свого дому. Після цього сусід подзвонив другові і попросив про допомогу. Друзі прибутку через кілька хвилин. Вони вмовляли Вадима повернути ключі від автомобіля, але той почав стріляти в них з самопалу, потім бігав з двома палицями і всім погрожував, потім виніс з двору вила і проколов ними колеса, а інші порізав ножем, погрожуючи сусідові, що заріже його або задавить машиною . В результаті власник машини, переконавшись в тому, що Вадим остаточно злетів з котушок, викликав поліцію. Тим часом дебошир зірвав з дев’ятки номера і акумулятор і поклав в багажник своєї машини, приніс арматурину, з одного боку обмотану ізоляційною стрічкою, лупив нею злощасний автомобіль, розбив вікна, намагався відірвати дверцята, заліз на машину зверху і стрибав на ній, намагався злити бензин і в підсумку оголосив, що спалить «дев’ятку». Дружина сусіда благала його цього не робити, оскільки в будинку знаходиться маленька дитина. Потім, на щастя, приїхала поліція, Вадима затримали. Під час обшуку в його будинку були виявлені патрони і конопля – так що до звинувачення у викраденні додалося зберігання наркотиків і боєприпасів.

У суді Вадим визнав свою провину частково – заявив, що сусід був п’яний, він вийшов до нього з палицею, оскільки йому було важко пересуватися через те, що незадовго до цього його покусала собака. Він сів за кермо, відігнав машину до свого двору – а що було далі, він не пам’ятає, хто розбив машину – не знає. Через якийсь час приїхали поліцейські, які нібито побили його в будинку, потім били при свідках, при цьому не вимагали ніяких зізнань і свідчень і не проводили слідчих дій. Номери і акумулятор від машини сусіда йому в багажник теж підкинули поліцейські, і наркотиків він не приймав.

Останнє твердження повністю спростували дані експертизи. А сусіди та друзі постраждалого, які бачили, що відбувалося, розповіли свою версію подій, окремо відзначивши, що ніхто Вадима і пальцем не чіпав, він же вів себе дуже агресивно.

Вивчивши матеріали справи, суд визнав Вадима винним у викраденні, незаконному зберіганні наркотиків і незаконному зберіганні боєприпасів і засудив його до шести років позбавлення волі. Також Вадиму належить сплатити понад 10,5 тис. Грн. в дохід держави, відшкодувати потерпілому 30 з невеликим тис. грн. матеріального і 10 тис. грн. моральної шкоди, більше 2 тис. грн. судових витрат і 7 тис. грн. витрат потерпілого на правову допомогу.

shans.com.ua