Сумчанам не рекомендують купатися у водоймах міста: результати досліджень

Надворі літо. Багато хто з мешканців міста проводить свій вільний час на берегах водойм. З метою встановлення безпечності води водойм для використання населенням під час відпочинку Головним управлінням Держпродспоживслужби в Сумській області організоване проведення лабораторного контролю водойм міста Суми в місцях відпочинку на відповідність показникам мікробіологічної безпеки.

Так, 2 липня були проведені дослідження 4 проб води річки Псел, з яких не відповідала вимогам проба в районі «Студентського пляжу». 17.07.2020 спеціалістами Сумського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області проведено відбір ще чотирьох проб води з річки Псел в районі Баранівки (поблизу гриль-бару «Балу»), «Студентського пляжу» (повторно), громадського пляжу «Блакитні озера», а також з озера Чеха.

За результатами проведених лабораторних досліджень, встановлена невідповідність усіх відібраних проб за показниками мікробіологічної безпеки. Зокрема встановлено перевищення гранично допустимого вмісту ентерококів в усіх пробах від 2 до 17 разів. Вміст лактозопозитивної кишкової палички в 2 рази перевищував гігієнічні нормативи в пробі, відібраній поблизу гриль-бару «Балу», та майже в 5 разів — поблизу громадського пляжу «Блакитні озера». Зазначені показники вказують на наявність фекального забруднення води обстежених водойм.

Згідно з матеріалами офіційного сайту ДУ «Сумський обласний лабораторний центр МОЗ України», станом на 05.07.2020 серед досліджених проб інших водойм області не відповідали гігієнічним нормативам за показниками мікробіологічної безпеки проби, відібрані в Конотопському районі (база відпочинку на озері Кандибине), Охтирському районі (зона відпочинку с. Климентове) та місті Ромни (зона відпочинку на р. Сула).

У зв’язку з цим Держпродспоживслужба області рекомендує утриматися від купання та відпочинку на воді названих водойм, оскільки результати лабораторних досліджень вказують на потенційну загрозу санітарно-епідемічному благополуччю населення.

Вода водойм є чинником передачі різноманітних вірусних та бактеріальних інфекцій, в т. ч. особливо небезпечних. Тому подбайте про свою безпеку. При виборі місця для відпочинку обходьте стороною водойми, біля яких встановлені таблички «купатися заборонено», а також водойми зі стоячою водою, з заростями або ті, де є водоплавні птахи. Не варто купатись у водоймах з домашніми тваринами. Крім того, щоб відпочинок не закінчився у інфекційному відділенні, не використовуйте воду з водойм для пиття, миття рук, миття овочів і фруктів.

Джерело: