Суд остаточно визнав незаконним звільнення ексдиректорки психлікарні на Сумщині

Касаційний цивільний суд остаточно визнав незаконним звільнення ексдиректорки Охтирської психлікарні Сумської області Лілії Неофітної. Там залишили без змін рішення Зарічного районного суду м. Суми від 10 грудня 2019 року. Жінку звільнили рішенням депутатів обласної ради у лютому 2017 року.

«Там різниця не на мою користь була: сім голосів. Шалений тиск на суддю Зарічного районного суду», — каже жінка.

Ця справа тривала три роки, каже Неофітна. «Потім я виграла. Сторона, на яку позивалася — обласна рада, потім — на «Сумський обласний центр соціально небезпечних захворювань і управління охорони здоров’я області» подали апеляцію. За цією постановою мені виплатили гроші буквально на днях», — сказала вона.

За рішенням Зарічного районного суду жінці мали сплатити майже півмільйона гривень, але після розгляду апеляції суму зменшили більше ніж удвічі. За словами Лілії Неофітної, гроші сплатили за час “вимушених прогулів”. Це — за півтора року від моменту звільнення до реорганізації закладу.

У травні 2018 року заклад увійшов до складу “Обласного клінічного медичного центру соціально небезпечних захворювань”. Саме з їхнього бюджету і виплати зарплату Лілії Неофітній, розповів директор Тарас Злиденний. За його словами — це близько 230 тисяч гривень.

“Мінус податки. Це було дуже складно, тому що ці кошти пішли б на лікувальний заклад, але ми вимушені. У нас заклад — самодостатній, ми заробляємо. Ці кошти були на рахунках, тим паче що ми знали про суди, поступово відкладали. Тому як було остаточне рішення Касаційного суду, ми його виконали”, — зазначив він.

Що відомо

  • У суді розглядають ще одну справу, кримінальне провадження стосовно Лілії Неофітної щодо катування хворих і залишення їх у небезпеці. Причина – вона не перевезла пацієнтів у зв`язку з холодом у палатах у січні 2017 р. Тоді у сімох пацієнтів виявили пневмонію, одна жінка померла.
  • За версією прокуратури, з листопада 2016 року до січня 2017 року у відділеннях лікарні, де перебували померлі пацієнти, температура була від 10 до 18 градусів.
  • Загалом, у зазначений період на лікуванні в закладі перебувало 453 особи. Смерть 4 із них -у причинному зв’язку з порушенням температурного режиму в лікарні.
  • Також за ініціативи прокуратури у 2017 році проведена ексгумація семи трупів пацієнтів лікарні, які померли в грудні 2016 року. Згідно з офіційними результатами встановлено, що патологоанатомічне дослідження трупів не проводилось, складені документи підроблені, причиною смерті п’яти пацієнтів є гостра гнійна пневмонія.
  • Кримінальне провадження відкрите і щодо лікаря-патологоанатома, яка, за версією прокуратури, не провівши належним чином розтин трупів, внесла до медичної документації свідомо неправдиві відомості про діагноз, чим сприяла приховуванню дій головного лікаря.
  • Лілія Неофітна у цій справі свою провину не визнає. Якщо ж її вину доведуть, їй загрожує від 3 до 8 років позбавлення волі.

Суспільне