Субсидії сумчанам будуть рахувати по-новому

22 липня Кабмін ухвалив постанову «Деякі питання виплати державної соціальної допомоги», відповідно до якої введено новий порядок розрахунку середньомісячного сукупного доходу сім’ї (домогосподарства) для всіх видів соцдопомоги, в тому числі – для житлової субсидії.

Як розповіла заступник директора департаменту соцзахисту Сумської міськради Ірина Лагіренко, головна зміна полягає в тому, що тепер субсидія розраховується на підставі мінімальної зарплати, а не прожиткового мінімуму, як це було раніше. Наприклад, для тих, хто перебуває на обліку в центрі зайнятості та одержує допомогу по безробіттю, розмір якого менше половини мінімальної зарплати, при призначенні субсидії в розрахунок буде братися еквівалент половини мінімальної зарплати. Якщо ж допомога більше половини мінімальної зарплати, буде враховуватися його фактичний розмір. Ще один приклад: якщо в складі сім’ї є молода людина старше 18 років, який відбуває строкову військову службу, то раніше в сукупний дохід сім’ї на нього додавалася половина прожиткового мінімуму, а тепер буде 0,25% мінімальної зарплати. Для студентів-очників, які не отримують стипендію через платної форми навчання або низької успішності, в доходи буде враховуватися половина мінімальної зарплати.

Ще одна важлива нововведення – тепер при призначенні субсидій, пільг і всіх інших видів державної соцдопомоги береться в розрахунок розмір зарплати без прибуткового податку.

Також І. Лагіренко нагадала, що на сьогодні діє постанова Кабміну, згідно з яким соціальні нормативи на такі компослуги, як гаряче і холодне водопостачання, водовідведення, природний газ та електроенергія, збільшені на 50%. У зв’язку з цим в липні департамент провів перерахунок субсидій для сумчан з урахуванням збільшених нормативів. Також в автоматичному порядку проведено перерахунок субсидій у зв’язку з підвищенням тарифів на газ, розподіл газу, вивезення ТПВ, а також – з урахуванням відсутності гарячої води в період гідравлічних випробувань (для споживачів КВПУ – за весь місяць, для споживачів «Сумитеплоенерго» – з 1 по 16 липня).

Таким чином, майже всі перерахунки по субсидіях сьогодні проводяться автоматично (звичайно, за умови, що у субсідіанта не відбулося ніяких змін в склад сім’ї, доходи і т.п. – в такому випадку людина повинна протягом місяця повідомити департамент про зміни, що відбулися). Однак є такі домогосподарства, яким для призначення субсидії на наступний період потрібно знову звернутися в департамент і подати заяву з новим пакетом документів. Це ті сім’ї, які в опалювальний сезон 2019-2020 рр. подавали заяви, але не отримали субсидію, а тепер в зв’язку зі збільшенням соціальних нормативів і підвищенням тарифів на компослуги можуть на неї претендувати. За даними департаменту, на сьогодні в Сумах 3348 таких сімей. При цьому, як і раніше, основна умова для отримання субсидії – своєчасна оплата і відсутність заборгованості за компослуги.

Також за новими правилами тепер призначається і допомогу на дітей одиноким матерям (тим, хто звернувся і буде звертатися за нею після 1 липня). На сьогодні в Сумах таку допомогу отримують 1960 одиноких матерів. Постановою Кабміну від 22 липня передбачено, що ті, хто не звертався з проханням продовжити цей цієї допомоги в період карантину (з березня по червень), повинні протягом липня-серпня подати таку заяву і декларацію про доходи для визначення права на отримання допомоги за новим порядком. Що ж змінилося? Тепер порядок призначення допомоги одиноким матерям прирівняний до порядку призначення допомоги малозабезпеченим сім’ям. Це означає, що якщо в родині є дорослі (старше 18 років), які офіційно не працевлаштовані та при цьому не стояли на обліку в центрі зайнятості, не вчилися (в очній формі), не проходили строкову військову службу протягом як мінімум трьох місяців в тому періоді, за який враховуються доходи для призначення допомоги (це два квартали перед подачею заяви), то така сім’я не матиме права на допомогу одиноким матерям. Також не можуть отримувати допомогу ті сім’ї, які зробили покупку або оплату

послуг на суму понад 50 тис. грн., у яких є друге житлове приміщення (квартира або будинок) і / або другий автомобіль «молодше» 15 років.

Що ж стосується розміру допомоги одиноким матерям, то він не змінився: це різниця між прожитковим мінімумом на дитину відповідного віку (до 6 років – 1859 грн., З 6 до 18 років – 2318 грн.) Та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одного людини. Як вже було сказано, доходи беруться за два попередні квартали перед подачею заяви. Наприклад, при зверненні в липні-серпні враховуються доходи за період з жовтня 2019 року по березень 2020 го.

Також уряд підготував сюрприз для фізосіб-підприємців, які в зв’язку з карантином з травня цього року отримують допомогу на дітей до 10 років, – з 1 вересня ця допомога скасовується.

***

Директор департаменту соцзахисту Сумської міськради Тетяна Масік повідомила, що на сьогодні департамент як і раніше продовжує працювати в режимі карантину. Письмові звернення, заяви, документи і т.п. приймаються через спеціальні ящики, розташовані на вході в приміщення департаменту на вул. Харківській, 35. Там же, на вході в адмінбудинок, встановлений телефонний апарат, по якому сумчани можуть проконсультуватися з фахівцями департаменту по будь-яким потрібних питань, набравши один з коротких номерів, вказаних поруч з апаратом. В окремих випадках при необхідності спеціаліст може спуститися і проконсультувати людини очно.

Крім того, проконсультуватися можна і за звичайними тел .: (0542) 78-88-88 (багатоканальний); (050) 407-81-99. А оформити багато видів допомоги можна онлайн на сайті департаменту (наприклад – житлову субсидію, допомогу при народженні дитини, допомога «Муніципальна няня» і ін.).

Джерело: