Сто днів Геннадія Дем’яненка на чолі Сумського району

У пʼятницю, 2 червня 2023 року пройшла сесія Сумської районної ради. На цей день також випала стоднівка на посаді голови ради Геннадія Дем’яненка, якого обрали головою 23 лютого ц.р. Разом із знімальною групою телеканалу «СТС» поспілкувалась з очільником району про перші результати діяльності на посаді, подальші плани та перспективи.

– Упродовж ста днів Ви виконуєте обов’язки очільника Сумської районної ради. Рада отримала друге дихання, про вас заговорили. Що вже зроблено із першочергових завдань?

– Свою роботу почав із ліквідації ями у дворі районної ради (посміхається, – ред). А загалом не вирішених питань було досить багато. Деякий час рада функціонувала не на повну силу, повномасштабне вторгнення та деякі інші чинники відіграли роль. У наших депутатів виникло бажання змінити керівників і перезавантажити роботу ради. На сьогодні маємо велику кількість планів на майбутнє та займаємося їх реалізацією. Існує шаблонна думка, що робота ради зводиться лише до розподілу бюджету та земельних питань. Рахую, що це абсолютно неправильне твердження. В першу чергу ми обрані людьми, і маємо усі повноваження для розгляду питань та лобіювання абсолютно всіх інтересів населення громад.

– Наприклад?

– Із перших днів роботи ми зайнялися вирішенням забезпечення українського мовлення на прикордонних територіях Сумського району. Засилля ворожої пропаганди, підбурювання до колаборації та навіть російське мовлення в телевізорах і радіо. Більшість депутатів та чиновників були песимістично налаштовані. Не вірили у реалізацію планів посилення нашого сигналу. Проте прийняті радою звернення та розголос цієї проблеми зробили свою справу. Нас почули на рівні перших керівників держави та області. Справа зрушила з мертвої точки, маємо підтримку голови обласної військової адміністрації, обласної ради, Офісу Президента та Нацкомісії з телемовлення. Вже вчора на кордоні почалось тестове мовлення національної цифрової телевізійної мережі – мультиплекс МХ-7. Виділено кошти на підсилення сигналів телекомунікаційних веж в прикордонні, додаткові частоти. Упевнений, що нас вже слухають і на тій стороні.

– Ще приклади успішної роботи Сумської районної ради протягом цих сто днів?

– Сумський район – це половина Сумської області із населенням майже півмільйона. Маємо кордон з росією понад двісті пʼятдесят кілометрів, це знову ж таки – половина всього кордону, що припадає на Сумщину. Ми – прикордонний форпост України! І найголовнішою проблемою наших громад є обстріли. На минулій сесії Сумської районної ради було утворено Цільовий фонд Сумської районної ради з подолання наслідків обстрілів. Метою його створення є надходження додаткових фінансових ресурсів. Кошти будуть направлені на фінансування видатків на допомогу громадам та громадянам по усуненню збитків внаслідок обстрілів. Джерелами формування фонду є фінансові внески приватних юридичних та фізичних осіб, іноземних донорів.

– Часто буваєте у прикордонні?

– Системно. Відвідуємо прикордонні території, сесії їх місцевих рад. спілкуємося з населенням, головами місцевих рад та старостами. Ми працюємо для людей. А забезпечення першочергових потреб населення прикордонних громад є пріоритетним завданням на сьогоднішній день.

– На тему прикордоння. Як працює бізнес на цих територіях?

– Багато підприємств працює. Їм надзвичайно складно. Вони герої, як і наші воїни. Незважаючи на обстріли продовжують працювати, пашуть, сіють, виробляють продукцію та платять податки. Деякі навіть відновлюють виробництво! Наразі в області для прикордонних підприємців існує каталог програм з підтримки мікро- та малого бізнесу.

– Які стосунки з новим головою обласної військової адміністрації Володимиром Артюхом?

– Добрі робочі відносини. Особисто мені легко з ним працювати. Він військовий, конкретний та вольовий керівник. Мені це абсолютно зрозуміло, сам офіцер.

– Чому Сумська районна рада не проголосувала за недовіру голові Сумської райдержадміністрації Роману Гученко?

– Серед депутатів були такі думки. І ми маємо на це право. Але вважаю, що кримінальне переслідування Романа Анатолійовича – це виключна компетенція правоохоронців та суду. Як і перебування на посаді. Це право Президента та компетенція голови обладміністрації. І вони своє рішення з цього приводу вже прийняли (Романа Гученко 30 травня ц.р. звільнено Президентом України Володимиром Зеленським із посади голови Сумської районної державної адміністрації, – ред.).

– Які відносини з народними депутатами України від Сумщини?

– Як сленгово каже Вілкул (Олександр Вілкул керівник військової адміністрації Кривого Рогу, – ред.) – у нас все рівно! (посміхається, – ред.). Добрі робочі відносини з усіма сумськими нардепами. Більш спілкуюсь із Михайлом Ананченком, Антоном Швачком та Ігорем Васильєвим, адже зона їх відповідальності Сумський район. Менш із Ігорем Молотком, Максимом Гузенком та Миколою Задорожнім. Природно, адже вони не з моєї території, як кажуть.

– Як спілкуєтесь з місцевими депутатами?

– Відмінно. Маємо підтримку обласної ради на чолі з Віктором Федорченком. Особливо вдячний депутатам Сумської міської ради та міському голові.

– Добре. Яка політична ситуації в лавах вашого депутатського корпусу?

– Склад районної ради представлений депутатами, обраними від політичних партій «Слуга народу», «Батьківщина», «Європейська солідарність», «За майбутнє» та «Сила і честь». Між депутатським корпусом є повне порозуміння. Наприклад, сьогодні на пленарному засіданні всі рішення були прийняті одноголосно.

– А «ОПЗЖ»?!

– У нас є депутати, обрані від цієї партії. Була фракція, яка налічувала десять осіб. На сьогодні вона розпущена, троє депутатів вже склали мандати. Від ще однієї депутатки також надійшло таке прохання, вирішуємо. Піднімалося питання про заборону їх роботи взагалі, але не було підтримане. Зараз ними створена депутатська група «За Сумський район», що налічує чотири депутати.

– Що з бюджетом Сумського району?

– У нас військовий стан. І розпорядником бюджету є військова адміністрація. Загальновідомо, що внаслідок збройної агресії рф є проблеми з формуванням бюджету, але в цілому тримаємо «планку». На здійснення самоврядних повноважень маємо ресурси. Повторюсь, пріоритет в фінансуванні – прикордонні громади. Беззаперечний пріоритет на сьогоднішній день.

– Чи буде бюджет в Степанівці?

– Безперечно буде. Вони ж українці, як сказав губернатор. Працює наша тимчасова контрольна комісія, отримали висновки фахівців щодо обґрунтованості формування доходів та видатків бюджету цієї громади на 2023 рік. Та й питання на особистому контролі очільника області. Незабаром очікуємо на схвалення бюджету місцевими депутатами.

– Медична реформа. Надзвичайно багато розмов про два кластери в Сумському районі. Яка позиція?

– Наша позиція однозначна, в Сумському районі має бути дві кластерні лікарні. Одна для міста Суми, як адміністративного центру району, інша для мешканців громад поза межами міста. Таке рішення ми прийняли сесійно та одноголосно. Його також одностайно підтримали всі шістнадцять громад району, підписали всі голови громад. Конкретика по лікарням – це виключно компетенція обласної військової адміністрації та міністерства охорони здоров’я. Рішення МОЗ очікуємо вже в червні.

– Ви експрезидент ФК «Суми», футбольна, як кажуть людина. Що наразі з футболом?

– Посаду президента Клубу я полишив у завʼязку з обранням головою ради. Команда поки не грає. Із зрозумілих причин. Всі воюють. До речі, і директор клубу на фронті. Але за ФК «Суми» УАФ (Українська асоціація футболу, – ред.) збережено професійний статус і незабаром він заграє. Після нашої перемоги. А поки що «шарашать» дитячі «Суми» (сміється, – ред.).

– До речі, на тему спорту. Як підтримуєте людей під час війни та обстрілів?

– Не менш важливим питанням сьогодення є можливість відволіктися від буденних проблем та зняти емоційне навантаження. Ось такою можливістю для наших дітей та їх батьків став футбольний турнір «НЕЗЛАМНІ», що присвячений Збройним Силам України. Грають десять команд, які представляють громади регіону. Грають і «Суми». Вболіваю за них. Не підводять, на першому місці!

– У продовження теми мотивації людей. Нагородна діяльність ради?

– В першу чергу – це військові. Цього року ми присвоїли звання «Почесний громадянин Сумського району» двом нашим землякам, військовим – підполковнику Сергію Сосєдському та генерал-майору Олександру Нестеренку. Почесні відзнаки «За заслуги перед громадою Сумського району» I, II та III ступенів отримали підполковник Олексій Долгий, капітан поліції Юрій Гамота, капітан Семен Салатенко, солдати Дмитро Білоус та Денис Бондаренко (посмертно), староста прикордонного Грабовського Лариса Кремезна. Всі вони наші герої. І живі, і мертві …

– Відчуття?!

– Надзвичайно тяжко за полеглих. Нещодавно вручав нагороду батьку загиблого хлопця. Сльози на очах у нас обох. Не вистачало слів втішити. І думка. Не дай Боже опинитися на його місці, бо син також військовий. Але ми переможемо. І загиблих героїв будемо памʼятати вічно. А живих гідно шанувати.

– Церква?

– Наша рада публічно висловила свою позицію підтримки української церкви. І не раз. А кому і до якої церкви ходити потрібно вирішувати особисто. Ми не змушуємо.

– Наостанок. Який робочий графік?

– Мабуть, як і у всіх в цей час. Годин у шість ранку прогулянка із вівчаркою, сніданок, новини і на працю. А робочий день у військовий час абсолютно не нормований. Самі розумієте – війна. Відпочинемо після перемоги!