Стали відомі депутати-прогульники в Сумській міськраді

Коли на виборах до місцевих рад виборці голосують за того чи іншого кандидата в депутати або партію, фактично це означає, що люди довіряють їм представляти свої інтереси перед керівництвом міста, доносити до нього проблеми округів, домагатися фінансування, приймати рішення на користь громади.

Згідно із законом «Про місцеве самоврядування в Україні» та Закону «Про статус депутатів місцевих рад», крім роботи з виборцями безпосередньо на округах, основними формами роботи депутатів міськради є участь в сесіях і постійних профільних комісіях. Але, як видно, багато депутатів Сумської міськради нинішнього, VII скликання про це забули і вирішили, що з’являтися в сесійній залі і на комісіях їм зовсім не обов’язково.

Так, в 2019 році в Сумській міськраді відбулося 22 засідання сесії. І самі злісні прогульники виявилися у фракції «Європейська солідарність», тут троє депутатів з дев’яти пропустили більше третини засідань: Ігор Змисля – 7, Оксана Малюк – 9, Дмитро Наталуха – цілих 20 засідань з 22!

У фракції «За Україну!», Де всього чотири депутати, злісний прогульник один – Андрій Крамченко, він пропустив більше половини засідань, а точніше 16. «Самопомочі» теж особливо нічим похвалитися; тут двоє депутатів з чотирьох не ходили на кожне третє засідання: Олександр Іванов – 8 пропусків, Олександр Зіменко (голова фракції) – 7.

У найчисленнішої фракції – «Батьківщини», в яку входить 15 депутатів, виявилося четверо основних прогульників: Олег Левченко (7 пропусків), Анатолій Сагач (8), Олександр Вегера (9), В’ячеслав Калініченко (11).

Ну, а найбільш дисциплінованими виявилися фракції «Оппоблока» і «Свободи» (в середньому – не більш 3 пропусків на депутата).

Якщо ж брати депутатський корпус в цілому, то трійка «лідерів» -прогульщіков за підсумками 2019 року виглядає так: Дмитро Наталуха ( «Європейська солідарність») – 20 прогулів, Андрій Крамченко ( «За Україну!») – 16, В’ячеслав Калініченко ( « Батьківщина ») – 11. І тільки п’ятеро депутатів з усіх 42 в Сумській міськраді не пропустили в 2019 році жодної сесії: Оксана Кубрак (« Батьківщина »), Василь Гончаров (« Батьківщина »), Володимир Шилов (« Батьківщина »), Сергій Татаренко (ВО «Свобода») та секретар міськради Андрій Баранов (позафракційний).

Через низьку відвідуваність сесій народними обранцями досить часто не вистачало голосів для ухвалення важливих питань в різних сферах життєдіяльності міста, через що практично завжди доводилося призначати друге, а то і третє пленарне засідання.

З відвідуваністю постійних депутатських комісій, де попередньо розглядаються всі важливі питання перед винесенням їх на сесію, справа йде не краще. Тільки в одній з п’яти комісій депутати виявилися більш-менш відповідальними. Це комісія з питань законності, взаємодії з правоохоронними органами, запобігання корупції, місцевого самоврядування, регламенту, депутатської діяльності та етики, питань комунального майна та приватизації. З 13 засідань, проведених в 2019 році, тут ніхто не пропускав більше 1-3. В інших – повно прогульників.

Так, комісія з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету, фінансів, розвитку підприємництва, торгівлі та послуг провела в 2019 році 15 засідань, з яких Андрій Крамченко ( «За Україну!») Пропустив 12, а Ігор Змисля ( «Європейська солідарність» ) і Юлія Левченко ( «Свобода») – по 10.

У комісії з питань архітектури, містобудування та регулювання земельних відносин з 41 засідання більше всіх пропустили Дмитро Хандурін ( «Європейська солідарність») – 26 і В’ячеслав Калініченко ( «Батьківщина») – 19.

Є свої злісні прогульники і в комісії з питань житлово-комунального господарства, благоустрою, енергозбереження, транспорту і зв’язку (всього засідань в 2019 році – 13). Це Дмитро Наталуха ( «Європейська солідарність») – 12 пропусків і Олександр Іванов ( «Самопоміч») – 9.

Абсолютним же чемпіоном по прогулів серед усіх профільних комісій став депутат Віталій Шилов ( «Батьківщина»), який в 2019 році не був ні на одному з 11 засідань своєї комісії з питань охорони здоров’я, соцзахисту, освіти, науки, культури, туризму, сім’ї, молоді і спорту.

debaty.sumy.ua