Сотня українців застрягла в Китаї вже на три місяці: МАУ відмінили рейс по їх евакуації

Велика група громадян України, близько ста чоловік, ось уже три місяці не може вилетіти з Китаю на Батьківщину через те, що авіакомпанія МАУ скасувала запланований на 17 вересня рейс «Тяньцзінь – Київ» через недостатню кількість пасажирів.

Про це агентству «Інтерфакс-Україна» повідомили дві українки, які придбали квитки на нещасливий спецрейс.

За їх словами 2 вересня до українців, які в даний час знаходяться в Китаї, звернувся посол України в КНР і повідомив про готовність українських авіакомпаній розглянути питання формування вивізного рейсу для повернення громадян додому. Був складений список осіб, які бажають повернутися в Україну. В результаті МАУ організувала рейс «Тяньцзінь – Київ» (PS1290) на 9:25 17 вересня, квиток на який коштує $ 1,3 тисячі.

«Нас не попередили, що рейс може не відбутися, якщо не набереться потрібна для цього кількість людей. При цьому навіть не сказали, яке саме мінімальну кількість людей їм потрібно для здійснення цього рейсу. Люди займали гроші, брали кредити, віддавали останні гроші, щоб купити квиток. Ми всі розраховували на цей рейс, адже для багатьох він був єдиним шансом в ситуації, що склалася повернутися додому. 14 вересня в 23:00 за місцевим часом нас повідомили, що рейс скасовується, так як мало людей купило квитки », – розповіла одна з українок.

Вона так само повідомила, що рейс був перенесений на 15 жовтня, а гроші будуть повернені протягом трьох місяців.

«Багато ще купили квиток зі свого міста в Тяньцзінь за $ 100-200. І МАУ повідомила, що рейс скасовується, і звинувачує нас, що не всі придбали квитки », – додала друга пасажирка.

У свою чергу в МАУ, коментуючи дану ситуацію, сказали, що при організації спеціальних вивізних рейсів, які не входять до регулярну програму, авіакомпанія завжди взаємодіє з посольством, плануючи рейс виходячи зі списку пасажирів, складеного посольством.

«На жаль, людський фактор і рішення ряду пасажирів не платити в останній момент і зумовлюють можливість виконання такого рейсу – зі списку людей, які очікують перельоту, наданих посольством, квитки придбали тільки близько 60% заявлених», – заявили в компанії.

Говорячи про причини високої ціни квитка з Китаю до Києва, МАУ відзначає, що вона формується виходячи з обов’язкових витрат на переліт і обслуговування в аеропортах, і «якщо літак летить в одну сторону порожнім, ціна для пасажирів формується з урахуванням витрат на два плеча перельоту» .

«Авіакомпанія не може виконувати рейс, якщо не досягається оптимальний рівень завантаження, що покриває витрати на виконання рейсів туди і назад. З урахуванням того, що МАУ не дотується державою для виконання подібних рейсів, авіакомпанії доводиться виходити виключно з ринкових інструментів для організації даних рейсів. При цьому пасажири, які придбали квитки на рейс 17 вересня, зможуть полетіти перенесеним рейсом, просто помінявши дату польоту, згідно з нинішніми умовами авіакомпанії », – додали в МАУ.

Джерело: