«Смердючий» завод на Сумщині будуть перевіряти

У Facebook з’явилося відео, яке виклав Геннадій Тарасенко. На ньому видно, що до відстійників Попівського спиртзаводу через трубу стікають барди та каналізаційні відходи.

Через сморід, який стоїть у селі та тягнеться до Конотопа, 2 липня туди приїхала обласна комісія. «Коли температура спадає, завод проводить дослідження, дослідження стають в нормі, граничні випади стають в нормі, і в нас уже немає підстав в суді далі щось робити. Більше того, ми розуміємо, що навіть якщо зупинили, то проблема територіальної громади, якій нікуди скидати каналізацію, вона залишається», — розповідає начальник управління Держпродспоживслужби Сумської області Віталій Моісеєнко.

Один із найголовніших джерел смороду засипали 2019 року, розповідає в. о. директора Попівського заводу Павло Шабан.

«Можна сказати, на 50% проблему ми вирішили в минулому році. Думали, що ми це перемогли. Виявилося, що не зовсім. В цьому році ми вжили додаткових заходів. Ми запустили бактерії і будемо запускати далі, тому що це дуже дефіцитний продукт для очищення цих бардових озер», — говорить керівник підприємства.

2019 року екоінспеція через суд вимагала призупинити експлуатацію місця видалення відходів — «бардонакопичувача» заводу, через відсутність документів на відстійні ями. Також до суду позивалась Держпродспоживслужба. Просила призупинити роботу Попівського спиртзаводуу зв’язку з забрудненням повітря. Тривали суди, завод поновив роботу.

На підприємстві виготовляють розчинник та антидетонаційну присадку для бензину. До чого дійша виїзна комісія, розповіла заступниця очільника області. «Буде проведене позачергове засідання комісії ТЕБ та НСв Конотопі. Ми заслухали і голову сільської ради, який нам доповів проблематику. Ми намагаємося сьогодні визначити наші ролі і завдання, а по-друге розділити ці проблеми і заводу, і майбутньої окремої каналізації водогону в Попівці», — сказала заступниця голови Сумської облдержадміністрації Тетяна Мироненко.

Також буде проведена позачергова перевірка заводу. «Екоінспекція має зайти з позаплановою перевіркою на Попівський експериментальний завод, щоб зрозуміти, чи є порушення. Якщо так, то де саме, що саме в діяльності заводу негативно може впливати на навколишнє природне середовище. З цією перевіркою ми плануємо заходити вже наступного тижня», — повідомила головна спеціалістка із зав’язків з громадськістю Дерекоінспекції у Сумській області Наталія Новак.

А поки завод перевірятимуть, мер Конотопа Артем Семеніхін хоче оголосити у місті надзвичайний стан. Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.