Що говорять результати перевірки води у річці Сумці?

За даними Держекоінспекції Сумщини, сьогодні було завершене повне вимірювання показників складу та властивостей проб води, відібраних у річці Сумка тиждень тому.

Так, найбільше забрудненою річка виявилась у центрі міста, а саме біля пішохідного мосту в районі вулиць Герцена та Лугової. Тут вміст нітритів у воді перевищений у 38,75 разів від гранично допустимої норми для водойм рибогосподарського призначення; вміст заліза перевищений у 5,8 разів, вміст амонію – в 4,4 рази, біологічне споживання кисню — у три рази, сульфатів — у 1,84 рази; рівень вмісту розчиненого кисню майже у півтора рази менший за норму. Саме від цього і задихається риба, передає Sumy.Today.

В районі Центрального ринку, де річка Стрілка впадає у Сумку, вміст нітритів у 8,38 разів перевищує допустиму норму, біологічне споживання кисню – у 2,57 разів, вміст сульфатів — у 2,36 рази, заліза — в 1,8 рази, амонію — в 1,38 рази.

У місці впадання Сумки у Псел (район садиби Харитоненка) біологічне споживання кисню у 2,5 рази більше норми, вмісти нітритів — у 2,13 рази, амонію — у 1,18 рази.

Що стосується села Степанівка, то там, в районі мосту, рівень біологічного споживання кисню у 2 рази більше норми, вміст сульфатів — у 1,12 разів перевищує гранично допустиму концентрацію.

У Косівщинському водосховищі, в районі дамби, екологи виявили перевищення вмісту завислих речовин у 1,17 разів і перевищення рівню біологічного споживання кисню у 3,3 рази, вміст сульфатів — у 1,56 рази.

На виході з Косівщинського водосховища у річці Сумка рівень біологічного споживання кисню перевищує норму у 2,8 разів, вміст заліза — в 1,9 рази, сульфатів — в 1,6. Також в 1,12 разів завищений вміст завислих речовин.

Сьогодні також у Сумці відбиратимуть проби, аби заміряти рівень біологічного споживання кисню.

Джерело: