Шахраї виманюють гроші у жителів Сумщини через зламані облікові записи знайомих

«Я ніколи не стану жертвою шахрая», – думають багато, поки одного разу шахраями не опиняться «друзі», яким довіряєш. Наприклад, з аккаунта вашого кращого друга в будь-який момент може написати шахрай.

Минулого тижня до журналістів звернулися двоє ошуканих громадян.

– Моїй дружині в соцмережі написала її найкраща подруга, – розповідає сумчанин Вадим. – Вона попросила терміново поповнити їй телефон на 200 грн. Раніше з такими проханнями вона не зверталася, тому дружина була трохи здивована. Але подруга сказала, що у неї така ситуація, коли ну просто ось зараз треба. Дружина подумала, а хіба мало, і поповнила їй рахунок, не звернувши уваги, що навіть номер іншого. На наступний день подруги зустрілися, і дружина дізналася, що її подруга вже кілька днів не заходила в соцмережу і нічого їй не писала.

Схожа історія сталася і з мешканкою Ромен Іриною. Їй теж написала подруга, тільки просила 200 грн, щоб поповнити рахунок мамі. Коли Ірина поповнила, «подруга» їй знову написала в «Інстаграме»: «Иришка, мама, мабуть, замовляла послугу« Екстра-гроші », в загальному, все зжерла. Треба ще 180 терміново … Виручай, ввечері поверну ».

– Така сума-то не проблема, просто на карті було грошей мало. Я її поповнюю тільки для покупок в Інтернеті, – розповідає Ірина. – Але ще раз поповнити вистачило. Увечері передзвонила подрузі, запитала: «Ну що, як мама? Все нормально з рахунком на телефоні у неї? » І виявилося, що це не подруга мені писала. У неї були труднощі зі входом до системи, і вона навіть ще не відновила доступ. Але найцікавіше, що в цей же вечір мені написала ще одна «подруга». Точніше, писали з аккаунта дівчата, яку я особисто не знаю, але давно спілкуюся. І теж така ж схема: «Терміново потрібно 200 гривень …» Я вибачилася і сказала, що грошей немає.

Але і це ще не все. Минулого тижня в «Фейсбуці» багато хто бачив оголошення про продаж двох квитків на концерт відомої групи в Києві. Автор оголошення довелося написати, що сильно засмучений – не зможе поїхати, але готовий продати квитки. Ми написали йому в інший соцмережі, запитавши, чому він не може поїхати. І той був здивований, тому що не робив подібних оголошень, не купував квитків і взагалі нікуди не збирався. На наступний день два точно таких же квитка продавав вже інший сумчанин, який напевно є і в вашому списку друзів …

Що потрібно пам’ятати? Встановлюючи різні розширення, ігри, додатки або проходячи тести, наприклад, «Який я диван?» з неперевірених джерел, ви ризикуєте одного разу втратити не тільки своїх акаунтів в соцмережах, а й грошей на рахунку в банку, що набагато гірше. Знизити ймовірність того, що вашим аккаунтом скористаються шахраї, допоможе двухфакторная аутентифікація. Покопайтеся в настройках, і ви знайдете відповідний розділ, де її можна підключити. І найголовніше, якщо ваш друг в соцмережі просить грошей, переконайтеся, що це дійсно один. 200 гривень – невелика сума, але хотілося б усвідомлювати, що її подарували шахраєві.

shans.com.ua