Сергій Бутенко стверждує, що не доцільно за перших підозр на COVID-19 відразу бігти робити комп’ютерну томографію чи тестування

Під час брифінгу начальник обласного управління охорони здоров’я порадив жителям Сумщини не панікувати і дослуховуватися до порад сімейного лікаря.

«Сьогодні, напевне, вже немає тих, хто думає що коронавірусу не існує, що це фейк. Адже багато родичів і знайомих або хворіють, або вже перехворіли на COVID-19. Відтак у людей виникають панічні настрої і сьогодні ми спостерігаємо бум: усім чомусь необхідно зробити саме комп’ютерну томографію легень, навіть, якщо у людини лише нежить чи температура 37,5, – зазначив Сергій Бутенко. – Я хочу розповісти вам про застереження рентгенологів: проведення комп’ютерної томографії ефективне на 7-8 день після проявлення відповідної симптоматики. До цього періоду – це обстеження буде неефективним. Тому я закликаю вас не створювати черги, проходити КТ за порадою лікаря».

Також Сергій Бутенко порадив жителям Сумської області не проходити тестування за перших ознак хвороби.

«ПЛР-тест – це мазок, що береться з носової та ротової порожнини саме на предмет виявлення вірусу. Тож відразу після контакту із хворим чи перших симптомах не доцільно його здавати. Тест раціонально робити лише на 5-ий день за направленням лікаря. ІФА-тести взагалі будуть показовими лише після 14 дня від початку захворювання. Раніше цих термінів тести не покажуть, навіть, якщо ви хворі на COVID-19», – наголосив Сергій Бутенко.

Джерело: