Роман Грищенко гарантує підтримку реставрації скульптур Круазі в Сумах

Губернатор Роман Грищенко зустрівся з ініціаторами відродження відомих пам’яток Сумщини біля скульптур Арістіда Круазі «Ангел» і «Голгофа» на центральному цвинтарі обласного центру.

«Сьогодні скульптури «Ангел» і «Голгофа» є окрасою нашого міста, його туристичним магнітом. І ми просто не маємо морального права їх втратити, – зазначив Роман Грищенко. – Вони зроблені з білого італійського мармуру, вражають своєю довершеністю та реалізмом. Відомо, що Павло Харитоненко заплатив за ці скульптури у той час казкову суму – 2 мільйони золотих. Але, на жаль, час невпинно руйнує їх, і ці пам’ятки культури потребують реставрації або хоча б очистки».

Ініціаторами відродження цих скульптур стали архітектор Володимир Биков та активні жителі Сум Євген Кузьмичов і Дмитро Дубовик.

«Розуміючи цінність цих пам’яток для міста Суми, ми вирішили зробити справу честі – розпочати відродження цих скульптур. Я познайомився із італійцями, які займаються виробництвом абразивних інструментів і також займаються реставрацією скульптур. Мармур, з якого зроблені ці скульптури, є їх місцевим мармуром, тому вони вміють з ним працювати, це вміння передавали з покоління в покоління. І директор однієї з фірм Еміліо Колонелло хотів би допомогти нам в роботі з очищення цих скульптур, – розповів Євген Кузьмичов. – Карантин, пов’язаний з коронавірусом, на жаль, не дає поки що можливості сеньйору Еміліо відвідати Суми, але він погоджується нам надати у користування відповідні інструменти і бути з нами на зв’язку».

Голова облдержадміністрації підкреслив, що, зі свого боку гарантує ініціаторам такої необхідної справи всебічну підтримку влади. Адже і Президент Володимир Зеленський, і обласна влада сьогодні зацікавлені у відродженні унікальних пам’яток історії та архітектури України.

Довідково. Як відомі на увесь світ скульптури опинилися саме в Сумах? Справа в тому, що сумський цукровий магнат і меценат Павло Іванович Харитоненко, відвідавши з дружиною всесвітню виставку робіт найвідоміших скульпторів, яка проходила в Парижі, звернув увагу на скульптуру Круазі «Ангел з дитиною». Це нагадало сім’ї Харитоненків про важку втрату: їхня дочка Зінаїда трагічно загинула. Родина сумувала, тож Павло Іванович побудував дитячу лікарню Святої Зінаїди, де лікували усіх дітей безкоштовно.

Після обговорення пропозиції створити надгробну скульптуру Круазі дали фото дівчинки. Коли скульптор зробив обличчя дівчинки схожим на доньку Харитоненків, пам’ятник доставили в Суми. На скульптурі видніється рік виготовлення – 1891.

Скульптуру «Голгофа», яка стоїть по сусідству, Харитоненки замовили у Круазі пізніше і встановили на могилі батька – Івана Харитоненка. До слова, ідентичний до цього пам’ятник стоїть і на могилі самого Круазі, але не з мармуру, а бронзовий.

Джерело: