Реконструкція Білопільського мосту в Сумах: півтора мільйони “коту під хвіст” чи комусь у кишеню?..

Новий “зальот” від Департаменту інфраструктури та керівництва Сум. У липні цього року вони уклали прямий договір на виготовлення проектно-кошторисної документації для “Реконструкції мосту Білопільський”. І це все обійшлося місту в скромні 1 472 047,20 грн. Що ж, дрібничка для бюджету громади! А договір, звісно ж, без жодних тендерів та електронних систем закупівель, адже для чого дотримуватися формальностей та антикорупційного законодавства, якщо можна все зробити без цього?.. – пише телеграм канал Суми.Головне.

Отримало це золоте замовлення київське ТОВ “ВІАКОН УКРАЇНА”, фірма, яка спеціалізується на оптовій торгівлі деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням. Тепер це, мабуть, новий тренд – залучати експертів із зовсім іншої галузі для таких важливих проєктів.

Необхідність реконструкції мосту безсумнівно важлива і документ повинен детально вказати вартість робіт та матеріалів. Але тут постає питання: а що, якщо за півроку чи рік, після розробки проєкту, реконструкцію не почнуть? Адже у нас інфляція, війна і безліч інших обставин. Тоді доведеться знову переплачувати за оновлення документації.

Нагадаємо, проектна документація обійшлася в 1 472 047,20 грн. І це лише початок. Самі роботи по реконструкції мосту можуть коштувати десятки мільйонів гривень. А чи є у міста такі фінансові можливості? Чи проект залишиться лише на папері, враховуючи, що на сьогодні сума недовиконання бюджету міста за розписом становить 63,6 млн грн!?

Зважаючи на реальний фінансовий стан, ймовірність завершення проекту реконструкції невисока. Громада може знову зіткнутися з необхідністю фінансування оновлення документації у майбутньому. То чи доцільно витрачати 1,5 млн грн на проєкт, якщо немає впевненості у його реалізації?

26 квітня 2024 року начальник Сумської міської військової адміністрації Олексій Дрозденко підписав і направив в установи та організації листа “Щодо інформування в тендерних закупівлях під час воєнного стану”. У ньому пан Дрозденко просить інформувати, а по суті погоджувати із ним усі закупівлі.

Тому можемо сміливо стверджувати, що даний тендер пройшов через погодження пана Дрозденка і він, як людина не просто з вищою освітою, а з науковим ступенем, мав розуміти реальний стан справ і з фінансами, і з термінами реалізації. Тому, якщо проєкт мосту не буде реалізовано вчасно (а це майже 100 відсоткова вірогідність) і в проєкт доведеться вносити зміни, постане законне питання: А чи заслуговує ця людина керувати містом Суми?

Але, можливо, ми занадто песимістичні. Можливо, всі роботи будуть виконані вчасно, і мешканці Сум зможуть насолоджуватися безпечним та зручним переходом через Білопільський міст. Адже сумські чиновники не можуть просто так робити проект за півтора мільйони, лише заради самого проекту, правда? І не можуть вони частину цих коштів покласти собі в кишеню. Чи можуть? І чи буде хтось відповідати за таке “марнотратство”? Час покаже.