Про нафтобазу з Сум зняли фільм

Київський журналіст Василь Бідун опублікував у Фейсбуці інформацію про одну з місцевих нафтобаз, привертаючи увагу до серйозної проблеми, пише shans.com.ua.

«Ось ця заросла хащами територія із поржавілими резервуарами — нафтобаза в Сумах. Нині вона перебуває в заставі у ПриватБанку. Вже більше десятка разів банк виставляв її на продаж, але безуспішно. Покупців на таку «перспективну» нерухомість немає. Хоча ціну за неї просять не таку вже й високу — якихось 5 мільйонів гривень.

Тим паче, що за документами ця нафтобаза вартує майже у 20 разів дорожче — понад 90 мільйонів гривень. Принаймні так її оцінили навесні 2016-го, коли фірма під назвою «Пірсан» передала її банку, а натомість отримала від нього кредит. Вочевидь, кредит був не на 5 мільйонів, а значно більшим. І зрозуміло, що фірма його не повернула.

На той момент ПриватБанк ще був приватним, а фірма «Пірсан» також була пов’язана з групою «Приват» Коломойського і Боголюбова. Через 9 місяців після цієї угоди банк націоналізували.

Вже після націоналізації у банку провели ревізію схожих нафтобаз по всій країні, яких виявилося більше сотні. І нарахували збитків лише через неправильно оцінену вартість нафтобаз на 6 мільярдів гривень.

Це коротенька історія, яка ілюструє принципи роботи приватного ПриватБанку.

Нині на темі націоналізації Привату полюбляють спекулювати. Коломойський називає це «грабежем». Але є сухі факти, які не можна заперечити. Є звіт міжнародної детективної агенції Kroll, в якому йдеться про виведення ексвласниками з ПриватБанку 5,5 мільярда доларів. І є чудовий фільм-розслідування Elena Loginova, в якому про все це доступно розповідається.

Якщо у вас досі залишається питання, чи потрібна була націоналізація ПриватБанку — обов’язково подивіться цей фільм», — написав журналіст.

Джерело: