Правоохоронці займуться мером Ромнів через «антисанітарію» в місті

До Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області із Сумського обласного контактного центру надійшло звернення жителя м. Ромни зі скаргою на бездіяльність міського голови м. Ромни щодо неврегулювання збору та вивозу відходів, несанкціонованих сміттєзвалищ на території міста та незадовільного санітарного стану в місті у зв’язку з цим.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Сумській області спільно з представниками Державної екологічної інспекції у Сумській області 25.06.2020 було здійснено виїзд до м. Ромни для розгляду звернення та перевірки вказаних фактів.

У ході розгляду звернення встановлені порушення вимог п. 2.1. «Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць» щодо дотримання вимог санітарного очищення території населених місць в частині утворення стихійного звалища в урвищі між вулицею Маяковського та 6-м провулком Маяковського у місті Ромни.

Крім того, у м. Ромни більше року не погоджена всупереч вимогам п. 2.1. «Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць», схема санітарного очищення міста, а також не вирішені остаточно питання утилізації твердих побутових відходів, враховуючи статус полігону ТПВ, розташованого на території Пустовійтівської сільської ради, який припинений рішенням Державної екологічної інспекції у Сумській області.

За виявленими фактами порушення санітарного законодавства Головне управління звернулось до міського голови м. Ромни з вимогою усунути виявлені порушення, однак дані вимоги до цього часу не виконані.

Крім того, Головне управління до виявленого факту стихійного звалища в 2019 році неодноразово зверталось з листами до міського голови м. Ромни та Роменської міської ради з питань врегулювання ситуації з відходами у м. Ромни та необхідності погодження і затвердження схеми розробки санітарної очистки м. Ромни. Однак необхідних заходів спрямованих на усунення виявлених порушень вжито не було.

Враховуючи зазначену бездіяльність та з метою захисту прав мешканців м. Ромни, відділом правового забезпечення Головного управління було направлено повідомлення до ГУНП в Сумській області та органів прокуратури для перевірки наявності складу злочину, передбаченого ст. 367 КК України в діях посадових осіб органів місцевого самоврядування м. Ромни, які здійснюють контроль за додержанням законодавства у сфері поводження з відходами, а також наявність складу злочину передбаченого ст. 239 КК України в діях осіб, які створюють несанкціоновані сміттєзвалища на території міста Ромни.

Головне управління роз’яснює, що у відповідності до ч.1 ст. 21 Закону України «Про відходи» на органи місцевого самоврядування покладено повноваження щодо забезпечення виконання вимог законодавства про відходи; розроблення та затвердження схем санітарного очищення населених пунктів; організацію збирання і видалення побутових відходів, створення полігонів для їх захоронення; здійснення контролю за додержанням юридичними та фізичними особами вимог у сфері поводження з виробничими та побутовими відходами. Крім того, ч. 3 ст. 22 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» визначено, що органи виконавчої влади, місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації та громадяни зобов’язані утримувати надані в користування чи належні їм на праві власності земельні ділянки і території відповідно до вимог санітарних норм.

Головне управління звертає увагу на те, що статтею 239 КК України передбачена кримінальна відповідальність за забруднення або псування земель речовинами, відходами чи іншими матеріалами, шкідливими для життя, здоров’я людей або довкілля, внаслідок порушення спеціальних правил, якщо це створило небезпеку для життя, здоров’я людей чи довкілля. Стихійні сміттєзвалища є одним із основних джерел забруднення навколишнього середовища і на сьогоднішній день є великою проблемою оскільки їх кількість щороку зростає. Таке поводження з відходами негативно позначається на санітарно-епідеміологічному стані навколишнього середовища та здоров’ї населення.

Читайте також: Місто Ромни заполонили стихійні сміттєзвалища

Джерело: