Правда і міфи про коронавірус

З часу поширення пандемії Covid-19 по світу, в мережі з’явилося безліч цінних і корисних рекомендацій про те, як убезпечити себе від коронавірусу.

Частина рад про те, як зупинити вірус і що зробити, щоб не заразитися, виявилися фейк. Наприклад, твердження про те, що рукавички неефективні, курці хворіють рідше, а заразитися Covid-19 можна навіть через одяг, викликали тільки плутанину в суспільстві.

У цьому матеріалі розглянемо деякі правдиві твердження і неправильні уявлення про те, як насправді заражаються коронавірусом, щоб запобігти поширенню хвороби.

Популярну інформацію про Covid-19 проаналізували провідні російські експерти в інтерв’ю РІА Новини.

Правда про коронавіруси

Коронавірус передається повітряно-крапельним шляхом. На думку глави Інституту медичної паразитології, тропічних і трансмісивних захворювань сеченовский університету Олександра Лукашова, це основополагаяющая правда.

Чоловіки хворіють частіше. Це твердження теж виявилося прикрою правдою. Лукашев підтверджує тезу про статевий вибірковості: «Чому так відбувається, ми не знаємо, але на великих вибірках це показано». Як стверджує доктор медичних наук і вірусолог Анатолій Альтштейн, більше заражаються чоловіки, але різниця невелика.

Старше покоління знаходиться в більшій зоні ризику. За словами Альтштейна, коронавірус кожен вік підвладний, але помирають частіше літні.

Коронавірусів багато хворіють безсимптомно. «Абсолютна більшість переносять коронавірус і навіть не підозрюють про те, що хворіють. Однак даних про те, наскільки «бессімптомнікі» можуть передавати вірус, немає. В якійсь мірі розносять, хоча вони і не головні розповсюджувачі. Також неясно, наскільки вони захищені від повторних заражень », – розповів Альтштейн.

Втрата нюху вказує на коронавірус – це правда, але не завжди. «Симптомом коронавируса є поєднання температури, кашлю і втрати нюху. Однак дуже часто останній фактор може мати психологічний характер », – стверджує Альтштейн.

Міфи про Covid-19

Covid-19 передається через продукти і одяг – це скоріше помилкове твердження, адже для зараження потрібна пристойна заражає доза. «Будь-який вірус, що потрапив на одяг, на продукти в магазині, на волосся, буде в будь-якому випадку сильно розбавлений, його концентрація знизиться в десятки і сотні разів. Так що ймовірність такого зараження вкрай низька, і враховувати її в повсякденному житті не варто », – вважає Лукашев.

Вакцина марна. Ця теза є фейком. Глава центру Гамалії Олександр Гінзбург однозначно вважає, що вакцинуватися точно потрібно.

Захисні маски, антисептики і дистанція зайві – провокаційний фейк. За словами доктора Лукашева, є підстави підозрювати, що тяжкість інфекції залежить в тому числі і від заражающей дози. А значить, навіть ті заходи, які не захистять нас на 100%, як мінімум знизять ризик серйозного захворювання.

Курці заражаються рідше – фейк. Гинцбург рекомендує вести правильний спосіб життя: не пити і не курити, більше бувати на свіжому повітрі і всіляко зміцнювати імунітет.

Рукавички неефективні – це поки що спірне твердження. На думку Лукашева, рукавички можуть знизити ризик зараження. По-перше, немає причини носити саме гумові рукавички, прості зимові теж підійдуть. По-друге, рукавички не працюють, якщо в них почухати ніс. І по-третє, оцінити роль рукавичок настільки важко, що фахівці не бачать причини на рівні закону форсувати їх використання.

Джерело: