Посадовець Сумської ОДА повернув із власної кишені зайво сплачені підряднику 417 тис грн

Ексначальник управління капітального будівництва Сумщини Анатолій Ворожко повернув із власної кишені зайво сплачені підряднику 417 тис грн. Про це розповів начальник відділу прокуратури області Володимир Кригін, пише Суспільне.

Справу колишнього посадовця на початку липня передали до суду. Прокуратура вважає його винним у зайвому витрачанні грошей на будівництві сільських амбулаторій. Говорять, чоловік проявив недбалість. «Не вів претензійну роботу, не звернувся до суду, внаслідок чого управління було вимушене укласти нові договори з іншим суб’єктом господарювання, та зайво витратити понад 400 тис грн», — повідомив Кригін.

Йдеться про проєктну документацію на 12 з 13-ти сільських амбулаторій. Їх мали збудувати у Сумському, Роменському, Буринському, Недригайлівському, Охтирському, Краснопільському, Глухівському та Липоводолинському районах. Проєкти на будівництво виготовляла фірма “Арх24” і за свою роботу отримала 1,7 млн грн.

Чому Анатолій Ворожко не вимагав переробити документацію та чому визнав свою провину — дізнатися в обвинуваченого не вдалось. Адвокат чиновика Сергій Холодов відмовився говорити про обставини справи. Сам Анатолій Ворожко слухавку не бере.

У березні 2020 року, коли директору “Арх24”, оголосили підозру, чиновник розповідав про цю справу так: «Були у проєкті неточності, тому що ця організація десь щось поплутала. Необхідно було відкоригувати. Та організація, її продали, чи щось таке, я не можу точно сказати, укладені договори на коригування проєкту».

За декларацією Анатолія Ворожка, яку він подав про доходи та майно, отримані у 2018 році, він та члени його родини заробили сумарно близько 578,5 тис грн (578 482 грн), у власності мали майже 43 га (42 792 кв м) землі та дві автівки — Hyundai і Skoda, та 290 тис грн активів. У декларації за 2019 рік Анатолій Ворожко вказав доходи сім’ї — понад 630 тис грн (630 842 грн) та дві машини тих самих марок, землі та грошових активів у декларації експосадовця уже немає.

Провадження в історії будівництва сільських амбулаторій на Сумщині відкрите півтора року тому. За його статтями, керівнику “Арх24” — фірми, яка робила проєкти для 12 амбулаторій, і якого підозрюють у привласненні 1,7 млн грн, загрожує до 12 років тюрми.

Що відомо:

Із 13 запланованих до будівництва амбулаторій звели дві — у Бездрику та Степанівці Сумського району. Загалом на всі об’єкти мали витратити 145 млн грн — з державного та місцевих бюджетів. Тендери провели по п’яти — на 40 млн 400 тис грн. У справі про будівництво амбулаторій відбулися 9 обшуків у чотирьох містах України та в управління капітального будівництва.

Анатолій Ворожко працює заступником директора департаменту ЖКГ Сумської облдержадміністрації з грудня 2019 року.

Джерело: