Під Сумами село обприскали отрутохімікатами

Мешканці Зеленої Рощі під Сумами скаржаться на те, що село обприскали отрутохімікатами. За їхніми словами, під час обробки сусідніх полів літак поливав отрутою їхні городи та подвір’я.

У селі Зелена Роща живе близько 40 людей. У кількох подвір’ях мешкають постійні жителі, решта мешканців – дачники. На землях навколо села працюють аграрні фірми. На цю вулицю виходить плантація соняшника. З 19 до 21 вересня її обробили отрутохімікатами.

“Раніше обробляли – не залітали на городи. Вони розверталися там, над полем. А цей раз – прямо на городах ми працювали, і на нас поливали. Цілий день він працював. Дрібні бризки видно було”, – говорить пані Олександра.

Микола Яровий, який розводить бджіл, також скаржиться на ситуацію:

“Вони ж попередили, що будуть оброблять поле, ми закрили бджіл. Але ми ж не знали, що вони будуть літати над селом. Зазвичай, вони розверталися над полем, літаки – невеличкі, а в цьому році гасав над полем.

Капуста, сельдерей, щавель, перець, – воно все було облите, і всі дерева. Не закривали ні корита для води. Худоба тут же у людей паслася. Хтось тримає кролів – потравили всю траву. Кролів тепер годувати не знають чим”.

Мешканці села Зелена Роща підписали звернення до Сулівської сільської ради з вимогою захистити їх надалі та контролювати проведення обробки полів.

За словами сільського голови Івана Крючкова, контролювати якість обробки сільрада повноважень не має. Зобов’язана тільки попередити жителів села про обробку.

“У районі села Зелена Роща, на території Сульської сільської ради, землю обробляють два підприємства. Це ТОВ “Агрофірма Діамант” та ФГ “Шепіль Я.А.”, – сказав він.

За його словами, за погодженням на виконання робіт з обробки сільгоспкультур отрутохімікатами до сільської ради звернень в 2020 році не було.

Місцеві мешканці говорять: поля, які обробляли, належать агрофірмі “Діамант”. Але представник фірми запевняє, що літак не долітав до краю поля.

“Вимикав льотчик свій обприскувач раніше – і отрута не долітала до кінця поля”, – сказав керівник виробничого підрозділу “Сула” ТОВ “Діамант Агро” Віктор Степанченко. Директорка іншої фірми – Людмила Крючкова – також відкинула звинувачення.

Джерело: