Під прицілом колекторів: Глухівчанин виручив знайомого, зате мимоволі підставив матір

46-річний житель Глухова Андрій (всі імена в цій історії змінено) – людина добродушна. Тому відразу ж відгукнувся на прохання багатодітного колеги, який попросив допомогти йому взяти кредит в банку.

«Мені потрібно було не поручителем виступити, а просто по телефону підтвердити, що ця людина працює зі мною на приватному підприємстві, – розповідає кореспонденту Глухов. Інфо чоловік. – А через якийсь – то час з’ясувалося, що Діма мене обдурив – взяв у банку набагато більшу суму, ніж мені озвучував. Я сторопів: як він буде погашати заборгованість? Однак колега заспокоїв: мовляв, все нормально, руки – ноги є, зароблю. Але незабаром він зник з мого життя: звільнився з підприємства, змінив місце проживання, переїхавши в іншу область, а також змінив номер телефону. І ось, нещодавно, немов грім серед ясного неба, дзвінок з банківської установи. Виявилося, Дмитро давним – давно перестав виплачувати кредит, в результаті чого саме його тіло і відсотки зросли до величезної суми. Зв’язатися з боржником банк не може – не знають його нового номера. Їздили в село Глухівського району, де він раніше проживав, але будинок проданий. Де шукати боржника – невідомо. Тому всі питання тепер переадресовані мені. Я запропонував співрозмовнику спокійно вирішити проблему і разом знайти вихід із ситуації. Адже ми – люди, і все можна обговорити. Однак з нашого подальшого спілкування я зрозумів, що у колекторів немає нічого людського, і по – доброму з ними не вийде. Протягом декількох днів мені наяривал з різних апаратів, вимагали, щоб я негайно повернув всю суму за Діму.

Спробував зв’язатися з колишнім колегою через знайомих, однак той морозиться: мовляв, у нього немає грошей, вони з дружиною купили будинок на Полтавщині, зараз йде ремонт повним ходом. На мої обурення щодо того, що той просто мене підставив, «приятель» кинув трубку. Бачачи таку справу, я вже був згоден де – то позичити гроші і погасити борг хоча б частково. Аби мене залишили в спокої. Але банк такий варіант не влаштував. Потрібна була вся сума, причому – сьогодні до кінця робочого часу. Дівчина – менеджер попередила, що якщо до 18 годин борг не буде погашений, вона передає мої контакти колекторам, і за їх дії не ручається. Вона була права: методи вибивання боргів у них ще ті …

Повторилася та ж історія з нескінченними дзвінками. Я на той момент знаходився на вахті в Києві, а ці колектори просто заважали працювати. Начальник робив зауваження, я змушений був приходити на службу без апарату. Потім виявляв по 100 пропущених дзвінків з різних номерів. Це все – вони, тому нікому не телефонував. Однак всюдисущі вибивали пронюхали, де я працюю і поставили до відома про тепер вже мій борг начальство! Була неприємна розмова, шеф попередив, що якщо не вирішу питання з банком, звільнить. День і ніч я ламав голову над тим, де взяти гроші. Називав колекторам місце знаходження Дмитра, але ті сказали, що будуть мати справу тільки зі мною. А в останній їх дзвінок вони пригрозили, що якщо до такого – то цифри не розрахуюся з боргом, то його відпрацює моя мама, якій вже за 70.

Після цього я всерйоз злякався і зробив рішучі заходи: повернувся зі столиці до Глухова, змінив номер телефону, тим самим обрубавши всі відомі банку і тим страшним незнайомцям контакти. Ось уже третій день живу з новим номером. Аж незвично, що ніхто не дзвонить і нічого не вимагає. Якщо вони і зараз до мене доберуться – не знаю, як і бути … ».

Автор статті поцікавився у юристів, що повинн робити в подібних ситуаціях людина, зокрема Андрій. Отже, існують універсальні методи боротьби з колекторами:

Перше і найголовніше, що необхідно пам’ятати – ні в якому разі не йдіть на контакт з колекторами. Переривайте розмову, якщо вам телефонують, не відповідайте на листи якщо пишуть. Якщо дзвонять з приводу вашого боргу друзям або близьким, рекомендуйте їм теж саме. Якщо колектори будуть бачити, що методи їхнього тиску не діють, через кілька місяців вони просто перестануть Вас турбувати і віднесуть заборгованість до «безнадійної».

Ні в якому разі не погоджуйтесь на реструктуризацію боргу або на акції на кшталт «заплатите сьогодні певну суму, а все інше вам спишуть». Як вже було сказано вище, колектори матеріально зацікавлені в поверненні боргу і чим більше вони отримають від вас грошей, тим більше їх гонорар. Найчастіше, всі запевнення про списання частини боргу – не відповідають дійсності.

Ні в якому разі не перераховуйте колекторам грошей.

Якщо раптом виникла ситуація, при якій колектор прийшов до Вас додому або на роботу. Ні в якому разі не йдіть на контакт з ним. Звертайтеся в міліцію, прокуратуру.

Єдине місце, де можливо вести діалог з колекторами це суд.

Як правило колекторські фірми налічують суми штрафних санкцій у кілька разів більше, ніж сама сума кредиту. Згідно ч. 3 ст. 551 Цивільного кодексу України, розмір неустойки (пені), якщо він значно перевищує розмір боргу і при наявності інших обставин, які мають істотне значення, може бути зменшений за рішенням суду.

Такими обставинами можна вважати рівень виконання боржником зобов’язань, його майновий стан, інші інтереси сторін, що заслуговують на увагу (наприклад, відсутність для позивача негативних наслідків через прострочення виконання зобов’язання). +

Тому в суді вам слід заявити про зменшення суми штрафних санкцій, а так само про терміни позовної давності (1 рік для неустойки (пені, штрафів)). Для цього Вам краще звернутися до досвідченого юриста, який допоможе скласти необхідні документи і «відбити» частину штрафних санкцій, що дозволити значно зменшити суму боргу, відповідно заощадити значні кошти.

Джерело: