Перестане колись красивий фонтан Сум бути травмонебезпечним об’єктом?

Сквер «Дружба» в Сумах колись був улюбленим місцем відпочинку городян. Старше покоління ще пам’ятає, який тут був чудовий кольоровий музичний фонтан.

Побудований він був в 1975 р з ініціативи першого секретаря ЦК КПУ Михайла Лушпи. Ідею підгледіли у вірмен, адже на той час такий співаючий фонтан був тільки в столиці Вірменії – Єревані. Там його побудували в кінці 60-х років, і сумські інженери спеціально їздили в Єреван, щоб перейняти досвід і зробити таке диво у нас. І фонтан – вийшов, причому в дуже короткі терміни, від початку будівництва до його запуску лише через півтора місяця! Висвітлювали струменя води 150 кольорових ламп, зроблених на заводі електронних мікроскопів. Лампи були в спеціальних ємностях, щоб туди не потрапляла вода. Помилуватися нашим фонтаном приїжджали з багатьох міст СРСР, вечорами молодь влаштовувала дискотеки.

На початку 90-х років фонтан був зруйнований, вся апаратура вкрадена, та й сам сквер представляв жалюгідне видовище.

У 2000-х фонтан відремонтували, правда, ні світла, ні музики біля нього вже не було, але він хоча б працював. У 2005 р в рамках благодійної передвиборної акції «Рошен» у сквері встановили чудову дитячу площадку – яскраву, міцну і з м’яким покриттям. У ті часи це була новинка, подібні в Сумах можна було по пальцях перерахувати, так що мами з малюками дуже полюбили це місце, і сквер знову став багатолюдним. Через 5 років, в 2010 р про сквері знову згадали – облаштували доріжку зі спеціальним асфальтовим покриттям для катання на роликових ковзанах і велосипедах, встановили ліхтарі, лавки, урни та впорядкували газони, клумби. Але благополуччя тривало недовго. Влітку 2011 р якісь вандали пошкодили 9 з 20 світильників. У 2018 року в сквері нарешті відновили сходи, що ведуть від ресторану «Кристал» вниз, зайнялися благоустроєм території, але ось на ремонт фонтану духу не вистачило. Сьогодні його залишки становлять пряму загрозу життю і здоров’ю сумчан.

Огорожа фонтану, колись викладене дерев’яними брусами, так, щоб на крайку фонтану можна було присісти і охолодитися у води, повністю зруйновано, стирчать дерев’яні уламки і цвяхи, розрісся бур’ян, покриття в чашах фонтану так само зруйновано, як і труби, з яких колись то били струмені води. Освітлення в сквері немає, хоча ліхтарі є …

Зрозуміло, що в цьому році воно і не з’явиться. За словами директора КП «Міськсвітло» Едуарда Велітченко, ліхтарі в «Дружбі» стоять тільки як прикраса, електрокомунікацій там вже давно немає, потрібно прокладати нові. «Міськсвітло» не раз з цього приводу звертався до департаменту інфраструктури, але відповідь одна – не вистачає фінансування, чекайте, як тільки з’явиться можливість – виділимо.

Хотілося б звернутися до мера і департаменту інфраструктури – до Дня міста залишилося всього два тижні, а ось в самому його центрі, поруч з мерією – таке неподобство! Невже не можна хоча б прибрати залишки обрешітки з кромки фонтану, адже, незважаючи ні на що, тут багато дітей, які можуть зачепитися, впасти і пошкодити ноги, руки, і не тільки. Та й сміття з бур’яном прибрати точно можна. Сподіваємося, що міська влада почує ці побажання сумчан.

Джерело: