Навіщо сумському міському водоканалу коррелятор і металошукач?

Необхідність оперативно виявити і ліквідувати витік води з трубопроводів нікому доводити не потрібно. При поривах вода заливає проїжджу частину, підтоплює підвальні приміщення житлових і виробничих будівель, розмиває грунт (що призводить до утворення небезпечних провалів) і доставляє безліч інших незручностей. При масштабних витоках падає тиск у водопровідній мережі, і споживачі перестають отримувати воду.

Щоб безводний період для сумчан був коротший, а витоку води приносили якомога менше збитків, сумський «Міськводоканал» в рамках інвестиційної програми на 2020 рік придбав коррелятор С-3 Standart Set від німецького виробника SEBA KMT і прилад для пошуку феромагнітних об’єктів (металошукач) Fisher F75. Загальна вартість обладнання та навчання роботи на ньому склала 316440 грн.

Ці пристрої дозволяють точно визначити місце витоку на трубопроводах з різних типів матеріалів і виявляти приховані врізки. Випливає з трубопроводу вода створює на місці витоку шум, який поширюється в усі сторони по трубопроводу. Шум реєструється двома датчиками (п’єзомікрофони, гідрофони), які прикріплюють на трубопровід (наприклад, на засувки або гідранти), в подальшому посилюється і відправляється на коррелятор. Прилад порівнює обидва сигналу (кореляція) і на підставі часу приходу сигналів, відстані до датчиків і часу поширення сигналу в трубопроводі розраховує точну відстань до місця витоку.

– Сучасний коррелятор з модулем GPS і Bluetooth дозволить скоротити кількість неврахованих витоків води і підвищити якість надання послуг з централізованого водопостачання за рахунок скорочення термінів ліквідації аварійних ситуацій, – розповів Олег Вітер, інженер представництва в Україні Seba КМТ.

– Наші працівники пройшли навчання пошуку витоку на трубопроводі за допомогою нового обладнання, – каже Йосип Тисівскій, головний інженер КП «Міськводоканал». – Швидкий пошук місця витоку води в трубопроводі значно поліпшить і прискорить виконання аварійно-ремонтних робіт. Більш точне визначення місця аварії призведе до зменшення витрат на організацію місця розриття і подальшого відновлення благоустрою.

shans.com.ua