Насичений тиждень у Верховній Раді – тиждень голосування

ародний депутат від «Слуги народу» Михайло Ананченко анонсував, що цей тиждень у Верховній Раді обіцяє бути насиченим. Парламентар  на своїй сторінці у Фейсбуці опублікував короткий аналіз ухвалених  вчора законопроектів:

«1️⃣Проект Закону № 3712 (перше читання) про внесення змін до додатків № 3 та № 6 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» – проектом збільшуються видатки ЦВК на проведення місцевих виборів на 1,2 млрд. грн., які раніше були скорочені під час перегляду бюджету на 2020 рік у зв’язку із пандемією.
2️⃣Проект Закону № 3720 (перше читання) про внесення зміни до пункту 3 розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо вдосконалення електронної форми документообігу у Верховній Раді України» – у зв’язку із COVID-19 відтерміновує з 1 вересня 2020 року на 2 лютого 2021 року термін завершення дії перехідного періоду (коли документообіг у ВР відбувається у електронній та паперовій формі) та повний перехід парламенту на Е-документообіг.
3️⃣Проект Закону № 2424 (друге читання) про внесення змін до Повітряного кодексу України щодо удосконалення механізму справляння державних зборів за кожного пасажира, який відлітає з аеропорту України, та за кожну тону вантажу, що відправляється чи прибуває до аеропорту України — врегульовує на законодавчому рівні питання сплати державних зборів суб’єктами авіаційної діяльності. Ставки за кожного пасажира у межах України — 0,5$, при міжнародних перевезеннях — 2$. За тонну вантажу у межах України — 2,5$, при міжнародних перевезеннях — 10$ (зараз діє лише постанова Уряду від 1993 року, яку не всі виконують, що призвело до 800 млн. грн. збитків державі за останні 6 років).
4️⃣Проект Закону № 3486 (перше читання) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо соціального захисту населення в період карантину, пов’язаного з запобіганням виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19) – проект пропонує надавати допомогу по частковому безробіттю всім підприємствам, у тому числі великим; виплачувати цю допомогу з 1-го дня скорочення тривалості робочого часу, але не більше 30 днів після завершення карантину, і незалежно від наявності групи інвалідності чи отримання пенсії відповідними особами. Крім цього, передбачено фінансувати з Фонду соціального захисту інвалідів компенсації роботодавцям витрат на сплату ЄСВ, оплату праці, перепідготовку та підвищення кваліфікації працевлаштованих безробітних осіб з інвалідністю; а також надавати ваучери особам, звільненим з військової служби після участі у проведенні АТО/ООС, незалежно від наявності інвалідності та отримання пенсії.
5️⃣Проект Закону 3012-2 (повторне перше читання) про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення права працівників державних сільськогосподарських підприємств, установ, організацій на одержання земельної частки (паю) — при приватизації або ліквідації державних та комунальних СГ-підприємств або приватизації їх земель здійснюватиметься такий розподіл їх угідь: 40% земель — працівникам та пенсіонерам підприємства, працівникам державних і комунальних закладів соцсфери села; 20 % земель — учасникам бойових дій, які ще не отримали земельні ділянки; 40% — для реалізації прав оренди на земельні ділянки через земельні аукціони.
6️⃣Проект Закону №3199 (перше читання) про внесення змін до Закону України «Про ринок електричної енергії» – надає Уряду право приймати рішення про обов’язковий продаж державними енергокомпаніями визначеного обсягу електричної енергії за довгостроковими двосторонніми договорами на спеціальних електронних аукціонах кінцевим споживачам сталої потужності 100+ МВт, діяльність яких не пов’язана з викидами парникових газів; пропонує державним енергетичним підприємствам або підприємствам з державною долею експортувати електричну енергію без проведення аукціонів.
7️⃣Проект Закону № 3719 (перше читання) про внесення змін до п.3 розділу Х «Перехідні та прикінцеві положення» Закону України «Про повну загальну середню освіту» щодо розширення можливостей для трансформації освітньої мережі — знімає обмеження, що санаторні школи та школи-інтернати, які у 2020 році припинили набір учнів до 1-9 класів, можуть трансформуватись виключно у ліцеї з обов’язковим збереженням пансіону. За проектом 3719 органи місцевого самоврядування зможуть реорганізувати (або ліквідувати) такі школи, а їх майно спрямувати на використання для забезпечення освітніх потреб громади – виключно на здобуття дітьми та/або молоддю освіти, надання їм послуг у сфері соціального захисту, культури, спорту та/або охорони здоров’я.
8️⃣Проект Постановий про призначення у 2020 році іменних стипендій ВРУ для молодих учених — докторів наук (№ 3815) – встановлює 30 іменних стипендій ВР із щомісячною виплатою 10510 грн (загалом було 89 претендентів, конкурс становив майже 3:1).
9️⃣Проект закону № 2695 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху — посилюється відповідальність за порушення ПДР у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння».

Нагадаємо, сьогодні, 14 липня, у Верховній Раді — два позачергових засідання.

Джерело: