Нардеп від Сумщини оформив усе майно та бізнес на дружину і таємно з нею розлучився

Народний депутат від Сумщини Андрій Деркач, який став відомим завдяки одіозним плівкам, переоформив усе майно та бізнес на свою дружину, з якою офіційно розлучився. Є підстави вважати, що Деркач побоюється, що не всі його дії відповідають дотриманню кримінально-процесуального кодексу. Детальніше — у розслідуванні «Watchdogs» на «Прямому».

Ось так на телеканалі UA: Перший ранок починається не з кави. 21 травня у ранково-розважальному шоу «Доброго ранку, країно» тут годину обсмоктують «плівки Деркача», які напередодні нардеп злив у публічне поле. Гучна назва — «Нові факти міжнародної корупції» і суб’єктивні звинувачення Порошенка.

Але такі відверті маніпуляції на користь Деркача у цьому здавалось би розважальному шоу, не виняток, а скоріше правило.

Така риторика у ранкових ефірах пояснюється просто. Ні для кого не секрет, формально продакшн, який виробляє це ранкове шоу для Суспільного, належить нардепу Деркачу. Але за даними реєстрів офіційно у ТОВці «Ера-медіа», його частка становить лише 5 %. Решта 95 — належить дружині — Оксані Тереховій.

2 роки тому в НСТУ прийняли рішення про припинення договору з «Ерою-медіа» щодо трансляції «Доброго ранку, країно». На їхню думку, у програмі порушували стандарти журналістики, що не відповідає принципам Суспільного мовлення. Та після тривалих судових процесів, проєкт повернувся на Суспільне і продовжує виходити до цього часу.

«Доброго ранку, країно» зараз єдиний проєкт нардепа Деркача, який виходить в українському етері. Але ще донедавна ця родина куди потужніше займалась медіаіндустрією. У власності Оксани Терехової були інформаційне агенство «Нова хвиля», газета «Київський телеграф», радіо «Ера» і «Радіо кохання».

У декларації та реєстрі нерухомості Деркач — голий як бубон

На сайті ранкового шоу вказана і адреса. Київ, Грушевського 9а. У цій елітній багатоповерхівці зібралось ціле гроно так званого українського бомонду. Квартири тут мають президент Зеленський, «легітимний» Янукович, Медведчук, регіонали Калєтнік та Рибак. Це житло вважається найдорожчим в Україні і вартість стартує від 4 тисяч доларів за квадратний метр. У дружини Деркача — Оксани Терехової, тут аж 2 квартири площею 480 квадратних метрів. Тобто — вартує ця нерухомість щонайменше 2 мільйони доларів. От тільки у реєстрі нерухомості виявляємо, що Деркачі квартири ці не купували, у 2010-му хтось зробив для родини такий собі скромний подарунок.

Окрім квартир, в цьому ж будинку у Терехової ще є творча майстерня на 250 квадратів, 2,5 тисячі квадратних метрів офісних приміщень — в бізнес-центрі на Кловському узвозі, ювелірні вироби, антикваріат та твори мистецтва.

Але, що в декларації, що в реєстрі нерухомості, сам Деркач — голий як бубон. Жодної нерухомості, жодного майна. Вказує, що проживає з дружиною в її квартирі, та й навіть депутатську приймальню орендує у фірми «Телеграф», яка без сюрпризів, теж належить дружині. Навіть авто, яким користується Деркач належить бізнес-партнеру дружини — Володимиру Ковальчуку.

Деркач боїться санкцій, тому грає на випередження?

Нерухомість родини Деркачів на сотні мільйонів гривень аж ніяк несумісна з депутатською зарплатою. Але не майном єдиним. Дарія Каленюк, з центру протидії корупції звертає нашу увагу ще на один цікавий нюанс.

«Дуже дивні штуки задекларовані. Наприклад, патент на біологічну модель, хоча вона викладач. Скоріш за все це робиться для відмивання коштів», — зазначає вона.

В українських реаліях такі схеми з майном мають куди банальніше пояснення.

«Таку практику використовує Віктор Медведчук. Це робиться для того, щоб уникнути санкцій», — пояснює Дарія Каленюк.

США неодноразово погрожували Медведчуку санкціями за співпрацю із Кремлем. Андрій Деркач, маючи кадебістську біографію, і час від часу маніпулюючи публічними міжнародними перемовинами вищого керівництва держав так само ризикує посісти місце у санкційному списку. Тож, цілком імовірно, грає на випередження.

Усе життя будували бізнес і медіа-імперію, виховали п’ятьох дітей, і раз — життя дало тріщину?

Переоформити все на дружину — лише половина справи. Деркач вирішив піти ще далі. Наприкінці лютого цього року нардеп офіційно розлучився зі своєю дружиною, з якою прожив у шлюбі 26 років. Щоправда, непублічно. Це рішення ми знайшли в судовому реєстрі. Але ось, на тій знаменитій пресконференції, де Деркач нібито викриває міжнародну корупцію, вже через пів року після розлучення, він навіть не зняв обручки. На офіційній ФБ-сторінці нардеп теж до сьогодні себе позиціонує як люблячий чоловік та порядний сім’янин, в якого 5-теро дітей.

«Отак, усе життя будували бізнес і медіа-імперію, виховали п’ятьох дітей, і раз — життя дало тріщину! Якраз напередодні зливу президентських телефонних розмов. Невже й справді Деркач так переймається за довгі руки заходу», — іронізує журналіст Інна Попович.

Варто також звернути увагу, що розлучення аж ніяк не вплинуло на риторику в ранковому шоу, яке виробляє продакшн Деркача.

Також на останній пресконференції  Деркач знову надягнув обручку. Можемо стверджувати — це розлучення фіктивне. Це стандартний хід політиків, коли є що втрачати.

Пазл склався таким чином, що через образи Зеленського на Порошенка, з офісу Президента витекла інформація, яку кострубато оприлюднили через Деркача. Захотіли посварити дві країни? Вигоду цей скандал приніс не Зеленському, і не Деркачу, а в першу він зіграв на користь агресора — Росії.

Джерело: