Нардеп Тетяна Скрипка відстоює повернення в Україну дітей, примусово вивезених на територію РФ

Сьогодні, у роковини масштабної вторгнення в Україну,  парламент підтримав постанову про звернення до комітетів ООН із закликом відреагувати на відвертий геноцид, який влаштовує РФ на окупованих територіях щодо українських громадян та дітей, здійснюючи їх примусову депортацію на територію Росії. Народний депутат, голова підкомітету  у справах сім’ї та дітей Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Тетяна Скрипка  принципово підтримала це голосування, що має привернути увагу міжнародної спільноти до кричущого злочину держави-агресора і змінити ситуацію. Парламентарка  переконана: необхідно задіяти всі можливі важелі на рівні ООН, щоб Україна змогла повернути додому вкрадених дітей.

«Понад 6 тисяч українських дітей пройшли через створені агресором 43 табори для політичного перевиховання та подальшого усиновлення. Такі цифри опубліковано у звіті Лабораторії гуманітарних досліджень Єльської школи громадської охорони здоров’я.

Наших дітей примусово забирають у батьків, змушують забути своє походження, мову, культуру, перетворюють на росіян. Ці “табори відпочинку” для ідеологічного перевиховання українських дітей – не лише порушення міжнародних конвенцій, а чергове свідоцтво геноциду, однією з ознак якого є примусове переведення з однієї національної групи в іншу.

Попри зусилля української влади і численні спроби повернути дітей додому, держава-агресор продовжує насильницьке вивезення, паспортизацію та усиновлення.

Група із понад 40 народних депутатів запропонувала Верховній Раді України звернутися до Комітету ООН з прав людини, Комітету ООН з прав дитини, Міжнародного суду ООН, Верховного комісара ООН у справах біженців та світової спільноти з вимогою невідкладно вдатися до рішучих кроків для захисту дітей.

21 лютого відповідний проєкт постанови №9038 зареєстрований у парламенті. Сьогодні, 24 лютого, його підтримали 330 депутатів. Дякую кожному» – написала Тетяна Скрипка на своїй сторінці у Фейсбуці.

Нардеп підкреслює: те, що коїть Росія з українськими дітьми,  є міжнародним злочином, воєнним злочином. Окупантами цинічно порушуються права дітей, в першу чергу, на сім’ю. На думку Тетяни Скрипки, реакція цивілізованого світу не може обмежуватися стурбованістю чи засудженням, потрібно діяти.

Нагадаємо, нардеп Тетяна Скрипка також  привернула увагу суспільства до болючої для всієї країни проблеми влаштування дітей при розформовуванні інтернатів.