Нардеп Тетяна Скрипка: «Підтримка міжнародної спільноти дозволяє повертати додому все більше і більше українських дітей»

У Міжнародний день захисту дітей народний депутат Тетяна Скрипка вчергове порушила тему важливості повернення в  Україну дітей, насильно депортованих державою-агресором. Парламентарка продовжує відстоювати на внутрішніх та міжнародних майданчиках справедливий захист для українських дітей, які застали заручниками  російського злочинного режиму. Цю важливу місію вона здійснює і у статусі голови підкомітету у справах сім’ї та дітей Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики. За словами Тетяни Скрипки, міжнародна конференція, ініційована Президентом України Володимиром Зеленським “UA: ВІЙНА. НЕДОСПІВАНА КОЛИСКОВА”, засвідчила колосальну підтримку наших ініціатив  за кордоном. І завдяки спільним зусиллям тих, хто готовий боротися на різних рівнях, щоб діти з України поверталися додому, вдається досягати позитивних результатів.

«Дитинство – наче травневий день після дощу, коли загострені кольори, запахи і звуки. Це відчуття захищеності, тепла, радість від щоденних відкриттів, і яскраві сни після мільйонів важливих дитячих справ. Поруч муркоче кіт, а ти засинаєш під колискову, бо від солодкого молока Оле-Лукойє злипаються повіки…

Сьогодні діти в Україні позбавлені дитинства, бо жодна українська дитина не почувається у безпеці. 19 тисяч дітей були депортовані, 6 тисяч пройшли російські табори з перевиховання, сотні тисяч українських дітей є біженцями, переселенцями. Навіть ті, хто залишився вдома, з батьками, щодня зазнають психологічних травм через атаки ворога. І за ці вкрадені колискові злочинцям доведеться відповідати.

Глави держав та урядів 46 країн-членів Ради Європи ухвалили “Декларацію про становище дітей в Україні” (міститься у додатку до резолюції саміту Ради Європи в Ісландії), де йдеться про роботу з повернення вивезених до росії дітей та покарання винних. Парламентська асамблея Ради Європи визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію росії. Палата Міжнародного кримінального суду у Гаазі видала ордери на арешт президента рф та уповноваженої з прав дитини рф через підозру у скоєні міжнародного злочину – незаконному примусовому переміщенні українських дітей.

Чому це важливо? Бо такі рішення стають підставою для засудження примусової депортації дітей з боку парламентів європейських країн. Це тиск на агресора з боку цивілізованого світу. І ця хвиля підтримки України дозволяє повертати додому все більше і більше українських дітей.

Ті, хто живуть справою повернення дітей додому, взяли участь у міжнародній конференції, ініційованій Президентом України “UA: ВІЙНА. НЕДОСПІВАНА КОЛИСКОВА”. Колосальна підтримка партнерів, щоденна робота Офісу Омбудсмена, Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук, народних депутатів (окрема вдячність рідному підкомітету у справах дітей та сім’ї), дипломатів дають нові можливості для захисту наших дітей.

Захист – це створення прийомних родин і дитячих будинків сімейного типу, це ментальна і фізична реабілітація, будівництво укриттів, відбудова медичної інфраструктури, адаптація освітніх програм, відновлення шкіл та садочків.

Про це говорили на Національному форумі “Родина для кожної дитини” в рамках другого дня міжнародної конференції. Захід за участі Першої леді Олени Зеленської об’єднав тих, хто в умовах війни робить усе можливе для захисту і всебічного розвитку дітей України.

Перемога настане тоді, коли останній українець повернеться додому, коли жодної вкраденої дитини не залишиться у ворога. Сьогодні і завжди кожен дорослий має бути підтримкою для малечі. Ми маємо повернути дітям почуття захищеності. Віримо у це і знаємо, що так і буде», – написала Тетяна Скрипка на своїй сторінці у Фейсбуці.

Нагадаємо, нардеп Тетяна Скрипка впроваджує на Сумщині принципи безбар’єрності, які ініціювала в Україні перша леді Олена Зеленська. Зокрема, вона відстоює доступність експертної допомоги для дітей з обмеженими  фізичними можливостями, для чого необхідно розширити мережу спеціалізованих центрів реабілітації.