Нардеп Тетяна Скрипка: Готуємо ініціативи, щоб врегулювати отримання статусу «дитини війни»

Народний депутат, голова підкомітету у справах сім’ї та дітей Тетяна Скрипка взяла участь у виїзному засіданні комітету гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради, що проводилося в Полтаві. Парламентарі розглянули питання щодо статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

За словами народної обраниці,  суть проблеми полягає у тому, що відповідна законодавча база, яка регулює надання статусу, дає різне трактування умов його отримання  на місцях.

“Маємо колізію, а отже готуємо ініціативи для врегулювання проблеми», – резюмувала Тетяна Скрипка.

Також напередодні Комітет підтримав у другому читанні законопроєкт №10249, який стосується удосконалення механізму запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі.

Тетяна Скрипка повідомила, про які саме нововведення йдеться:

  • створення “кол-центру з питань запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі, сексуальному насильству, пов’язаному зі збройною агресією РФ проти України, протидії торгівлі людьми та з питань захисту прав дитини”;
  • заборона процедури примирення подружжя у разі вчинення одним з подружжя домашнього насильства;
  • надано право на подання позову про розірвання шлюбу протягом вагітності дружини та протягом одного року після народження дитини;
  • сільським та селищним радам надано право створювати прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу, а також врегулювано питання повноважень органів місцевого самоврядування з питань усиновлення.

«Впевнена, що це – вірні ініціативи, і тішуся, що їх було підтримано», – зауважила народний депутат.

Нагадаємо, днями Тетяна Скрипка долучилася до реалізації проєкту «За зачиненими дверима: про що мріють діти в інтернатах».  Він спрямований почути бажання, надії та мрії дітей в закладах інституційного догляду задля посилення впливу їх голосу на плани та пріоритети української влади та суспільства.