Нардеп Михайло Ананченко про голів окупованих громад: Вони просто їхали в Полтаву і забирали пенсії людям. Це були суми в 80, 120 мільйонів…

Народний депутат України, голова Сумської обласної організації політичної партії «Слуга Народу» Михайло Ананченко в інтерв’ю телеканалу АТВ розповів, як в умовах війни працює президентська політична сила на Сумщині, що змінилося, а що залишилося сталим, які є здобутки і проблеми.

У перший день повномасштабного вторгнення РФ, 24 лютого, парламентар підтримав рішення Президента України Володимира Зеленського  залишатися працювати на робочих місцях. На його думку, воно було дійсно правильним, адже дозволило підняти моральний дух суспільства.

«Ми дали зрозуміти, що життя продовжується, що Київ не здається. Я дуже пишаюся, що всі мажоритарники від Сумської області були присутні на всіх засіданнях Верховної Ради протягом 6 місяців війни», – сказав Михайло Ананченко.

Говорячи про перші дні війни, нардеп констатував, що Сумщина була залишена сам на сам із ворогом.  «У нас була тероборона, про яку складали легенди, тепер уже є добробати. Пишаюся тим, що Сумщина мала найбільші черги до військкоматів. Це вражало навіть військове керівництво у Києві. Партизанський рух, мабуть, найбільший був саме на Сумщині», – зазначив політик. Він також анонсував, що наразі готується фільм про героїв Сумської області, які брали в полон ворога голими руками, захоплювали російську техніку і били нею російських військових, а також про тих, хто без зброї робили дуже багато для відсічі агресора. На думку нардепа, це стовідсотково має залишитися в нашій історії.

«Головний виклик сьогодні – повернути бізнес на Сумщину», – акцентував Михайло Ананченко. На цьому наголосила і голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк під час свого візиту до Сумської області. Зважаючи на стурбованість іноземних інвесторів через наближеність кордону, які просять вивозити цілі виробничі лінії, надзвичайно важливо зберігати робочі місця.

«Ми працюємо на економічному фронті. Прийнято ряд законопроектів, частина з яких стала законами, про те, щоб створити сприятливі умови, аби  у деокупованих регіонах, що мають велику протяжність кордону, весь бізнес залишався, залишалися податки на місцях і ми могли підтримувати наших військових», – повідомив нардеп.

За словами Михайла Ананченка,  вдалося майже повністю забезпечити бійців тероборони засобами індивідуального захисту – касками, бронежилетами, аптечками, чого, на жаль, вони не мали на початку війни. Також вирішується питання, аби поступово підвищувати фінансове забезпечення добровольчих формувань.

Щодо ситуації у галузі медицини, то нардеп говорить про її стабілізацію, у порівнянні з тим, що було 3-5 місяців тому. Окремо він відзначив підтримку закордонних партнерів, а саме надання в рамках гуманітарної допомоги автомобілів швидкої допомоги,  ліків та спеціалізованого медичного обладнання.

«Ми розуміємо, що ситуація до війни і після насправді не набагато гірша. Критично важливими ліками вдалося забезпечувати людей навіть під час окупації. Вдячний усім лікарям і кожному медичному працівнику, усі головні лікарі залишилися працювати на Сумщині», – сказав нардеп.

Михайло Ананченко згадав і про відкриття нового обладнання в онкологічному диспансері – лінійного прискорювача та комп’ютерного томографа. Воно має дуже велике значення, оскільки область – третя в країні за рівнем онкологічних захворювань, а на фоні нервової напруги через війну на онкологію жителі Сумщини хворіють ще більше.

«Ми настільки віримо в Збройні Сили України, що навіть під час війни маємо змогу купувати нове обладнання», – зазначив політик.

Нардеп також висловив велику вдячність волонтерам за самовіддану працю в гуманітарних штабах, які допомогли людям пережити важкі часи. Наприклад, штаб, створений на базі офісу партії «Слуга народу» в Сумах, роздав понад 200 тон гуманітарної допомоги.

Михайло Ананченко розповів про роботу відважних голів громад, які в період окупації залишилися на території і знаходили можливості дбати про соціальне забезпечення місцевих жителів.

«Голова Хотінської громади, голова Шосткинської громади (це ті, про яких я точно знаю), розуміючи, що є ворожі блокпости, часткова окупація області, вони просто їхали в Полтаву і забирали пенсії людям. Це були суми в 80, 120 мільйонів. Вони сідали за інкасаторські машини, сідали за кермо і їхали до нас, нашим людям завозили пенсії. Усі пенсії були доставлені і виплачені», –  сказав нардеп. Він високо оцінює роль керівників місцевого самоврядування, які своїм прикладом, патріотичною позицією змогли згуртувати жителів громад.

На питання, що було найскладнішим за пів року війни, Михайло Ананченко відповідає – час, коли Сумщина була в частковій окупації.

«24, 25 лютого – це дні, коли ми хотіли миру, зараз ми всі хочемо тільки перемоги, якщо й миру – то тільки після нашої перемоги!» – наголошує народний депутат.

Для відбудови Сумської області Михайло Ананченко ставить собі за ціль залучення коштів поза державним бюджетом. З цією метою парламентар проводить переговори з Чеською республікою, обласна адміністрація спілкується з представниками Швейцарії, щоб іноземці брали під відновлення окремі об’єкти. Розглядається і варіант шефства європейських країн над певними територіями.

«Є глобальна стратегія і план, як ми будемо відновлювати і розбудовувати Сумщину, завдяки чому, думаю, скоро зможемо отримати допомогу як з державного бюджету, так і міжнародних організацій», –   сподівається Михайло Ананченко.

Народний депутат переконаний, що жителям Сумщини, об’єднаним і сповненим  патріотизму, вдасться перебороти всі складнощі, адже ми знаємо ціну незалежності і нікому її не віддамо.