Нардеп Максим Гузенко: Законопроєкт №4241 допоможе нарешті припинити терор колекторів в Україні

Учора, 19 березня, на засіданні Верховної Ради ухвалили законопроєкт №4241 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту боржників при врегулюванні простроченої заборгованості». Це успішний крок до забезпечення права українців на приватність, адже у документі прописані чіткі механізми взаємодії колекторської компанії з клієнтом. У цьому впевнений народний депутат від Сумщини Максим Гузенко (партія “Слуга народу”).

“До мене і моїх колег-депутатів надходило багато скарг від людей, яких переслідують колектори. Поведінка останніх при цьому часто не відрізняється від представників «бандитських 90-х»: людям погрожують, залякують, шантажують, телефонують уночі, доводять до нервових зривів. Трапляються навіть випадки застосування фізичного насильства. Це є грубим вторгненням у приватне життя особи та порушенням прав і свобод, які захищаються Конституцією і законами України.

У нашій державі діє понад 500 колекторських фірм, але тільки 300 із них мають ліцензії. Усі інші — нелегальні угруповання, яких ніхто не контролює і не карає.

Разом із прийнятим документом усе це відійде в минуле, бо тепер етичний кодекс роботи колектора врегульований законодавчо, тому недобросовісні фірми нестимуть, як мінімум, фінансову відповідальність за свої дії.

Ухвалений законопроєкт забороняє колекторам:

– дзвонити боржнику з 20:00 до 8:00, а також більше 2-х разів на день;

– повідомляти про борг третім особам;

– вимагати від родичів погасити борги.

Крім того, документ чітко визначає термін «колекторська компанія» і зобов’язує Нацбанк вести їхній реєстр, встановлює вимоги дотримуватися норм етичної поведінки та правил взаємодії з боржниками. Колекторів зобов’яжуть називатися, залишати боржнику контакт для зворотного зв’язку, а також надавати кредитний договір, за яким стягується заборгованість. Законопроєкт забороняє обробляти персональні дані третіх осіб і відстежувати переміщення людини-боржника у соцмережах.

Порушення законодавчо встановлених вимог понесе за собою штраф від 51 до 102 тисяч гривень.

Упевнений, що законопроєкт №4241 допоможе нарешті припини терор колекторів та покладе край діяльності на території України сумнівних організацій, які застрягли у 90-х роках”, – написав у Фейсбуці Максим Гузенко.