Нардеп Максим Гузенко: “Тепер підприємцям Сумщини стане легше вийти на ринок Туреччини”

Уряд підтримав Угоду про вільну торгівлю між Україною і Туреччиною. Про те, що це принесе нашій державі, у Фейсбуці повідомив народний депутат від Сумщини Максим Гузенко (партія «Слуга народу»).

“Головна домовленість – Туреччина встановлює 0% мит на 10 337 товарних позицій. Це 95% від загальної кількості товарів, які експортуються Україною. Ще на 1348 товарних позицій будуть діяти тарифні квоти або зменшені мита. Повністю скасовуються турецькі мита на промислову продукцію.

При цьому Україна залишила за собою право застосувати експортне мито на вивезення металобрухту, дбаючи про розвиток вітчизняної металургії. Туреччина ж відкриває внутрішній ринок для нашого металу: по 510 із 840 металургійних товарів встановлюється нульове мито, ще на 130 встановлено часткове зменшення мита.

Крім того, Україна зберігає дію мит на вживані автомобілі та секонд-хенд і встановлює трьох- і пʼятирічні перехідні періоди дії мит на транспортні засоби і продукцію легкої промисловості.

Упевнений, що Угода створить суперможливості для українських галузей. У першу чергу розвиватиме експортний потенціал економіки і призведе до створення нових робочих місць. За попередніми прогнозами це щорічно даватиме +2,2% до ВВП і +2,6% до доходів домогосподарств.

Запрошую підприємців Сумщини та Роменщини зокрема скористатися новими можливостями для торгівлі з турецькими партнерами!”, – написав Максим Гузенко.