Нардеп Максим Гузенко став співавтором закону, який надасть додаткову підтримку українським фермерам

Президент України підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання діяльності фермерських господарств» №1788-IX. Одним зі співавторів Закону став народний депутат від Сумщини, член Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Максим Гузенко (партія «Слуга народу»).

Про те, як вплинуть ці зміни на діяльність українських фермерів, у Фейсбуці розповів голова міжфракційного депутатського об’єднання “Депутатська аграрна рада” (ДАР) Андрій Богданець.

✅Зокрема, змінами до Земельного кодексу передбачено, що землі фермерського господарства можуть складатися також із земельних ділянок, що належать фермерському господарству, або членам фермерського господарства (громадянам України) на праві користування.

✅Змінами до Закону України «Про фермерське господарство» знімаються обмеження на використання коштів державного та місцевих бюджетів, виділених на підтримку фермерських господарств.

✅Фермери зможуть використовувати отриману допомогу не тільки на меліорацію, рекультивацію малопродуктивних сільськогосподарських угідь, придбання, будівництво житла тощо, а й на інші важливі цілі, пов’язані з веденням фермерського господарства.

✅Крім того, знімаються обмеження і щодо кола отримувачів допомоги від держави, яка надаватиметься, як на безповоротній основі, так і на конкурсних засадах на поворотній основі для здійснення виробничої діяльності та диверсифікації виробництва через Український державний фонд підтримки фермерських господарств.

✅Також, Законом передбачено грошову допомогу за рахунок коштів державного бюджету фермерському господарству, голова якого має вік до 35 років (включно), що стимулюватиме молодь не виїжджати за кордон, а обробляти українську землю”, – написав Андрій Богданець.