Нардеп Максим Гузенко: Розглядаємо два ключових законопроекти, які полегшать життя нашим аграріям

На засіданні комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики сьогодні, 19 травня, були розглянуті два ключових проекти законів, прийняття яких полегшить життя нашим аграріям. Про це у Фейсбуці повідомив народний депутат від Сумщини Максим Гузенко (партія “Слуга народу”).

Перший, № 5202, «Проект Закону про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель».

Уже другий рік поспіль аграрії Півдня України страждають від посухи через відсутність повноцінної меліоративної інфраструктури. Законопроект створить умови для залучення інвестицій в її розвиток та модернізацію, дозволить збільшити площі земель, на яких застосовується гідротехнічна меліорація, знизить собівартість поливу земельних ділянок і витрати держави на адміністрування системи меліорації.

Другий законопроект, № 3680, — про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення процедур експертизи, реєстрації сортів рослин та обігу насіння.

Це, напевне, один із найбільш очікуваних документів для всієї насіннєвої галузі, бо зміни, що в ньому пропонуються, мають оновити застарілі норми, які не відповідають вимогам сьогодення. Будуть внесені правки до законів «Про охорону прав на сорти рослин» та «Про насіння і садівний матеріал», що мають привести процеси експертизи, реєстрації сортів рослин та обігу насіння у відповідність до реалій і стандартів ЄС.

Окрім іншого, під час засідання голова Фонду державного майна України Дмитро Сенниченко ознайомив з поточним станом приватизації підприємств агрогалузі, які були передані Фонду Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України у 2019-2021 роках”, – написав Максим Гузенко.