Нардеп Максим Гузенко прозвітував про свою депутатську діяльність у липні

Народний депутат України по виборчому округу №161 Максим Гузенко (депутатська фракція ПП «Слуга народу», Комітет Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики) у Фейсбуці прозвітував про свою діяльність за липень 2021 року.

“РОБОЧІ ЗУСТРІЧІ ТА ВІЗИТИ

• Ініціював зустріч представників Міністерства охорони здоров’я та Сумської обласної ради. Обговорювали заборгованість по заробітній платі працівникам Першої обласної спеціалізованої лікарні м. Ромни. Невдовзі питання буде вирішено. Уже є перші приємні новини для колектива лікарні: минулої сесії депутати виділили 4,2 млн з обласного бюджету на покриття частини заборгованості.

• Разом із колегами по парламентській фракції відвідав об’єкти програми «Велике будівництво» на Івано-Франківщині, які десятками років були довгобудами, але тепер взяті на контроль і завершуються. Зокрема, це дитячий садочок «Гуцулятко» у селі Верхній Ясенів та міст у селі Рожнів Косівського району. Наразі тут активно ведуться будівельні роботи. Така ж участь чекає і на довгобуди Сумщини. Пріоритетами будуть лікарні, школи, дитсадки та інші заклади соціального спрямування.

ЗАЛУЧЕНО ФІНАНСУВАННЯ

– Вдалося відстояти 5 масштабних проектів для Роменщини, на які найближчим часом спрямують кошти освітньої держсубвенції:

• Реконструкція теплопостачання Вільшанської ЗОШ І-ІІІ ступенів Недригайлівського району, заміна теплових мереж та реконструкція системи опалення (с. Вільшана, вул. Київський шлях, буд. 14)— 3,6 млн грн;

• Реконструкція і термомодернізація підвального приміщення Вільшанської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Недригайлівського району ( с. Вільшана, вул. Київський шлях, буд. 14) — 2,7 млн грн;

• Створення лінгафонного мультимедійного кабінету в Тернівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів Недригайлівської селищної ради (смт Терни, вул. Шкільна, 2) — 431,325 тис. грн.

• Сучасний інноваційний комп’ютерний клас для повноцінного оволодіння учнями новітніми інформаційно-комунікаційними технологіями у Коровинській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів (с. Коровинці, вул. Київська, 70) – 576,75 тис. грн.

• Створення STEM-лабораторії в Липоводолинській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів (смт Липова Долина, вул. Короленка, 1) – 1,088 млн грн.

– Отримав погодження Кабміна щодо реалізації ще кількох важливих проектів на Роменщині. Уже в цьому році наша громада матиме кошти з держсубвенції на реалізацію наступних об’єктів соціально-економічного спрямування:

• Капітальний ремонт спортивної зони для активного відпочинку та занять спортом зі встановленням вуличних тренажерів та елементів воркауту на території Липоводолинської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів — 5,2 млн грн.

• Будівництво мультифункціонального спортивного майданчику з поліуретановим покриттям для занять ігровими видами спорту Вільшанської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів (вул. Київський шлях, 14, с. Вільшана Роменського району) — 2,2 млн грн.

• Капітальний ремонт (утеплення фасадів мінераловатними плитами) Синівського закладу дошкільної освіти «Золота рибка» (с. Синівка Роменського району) — 2,2 млн грн.

• Будівництво водопровідних мереж в с. Кашпури Роменського району — 550 тис. грн.

• Будівництво водопровідних мереж у с. Заклимок Роменського району — 400 тис. грн.

РОБОТА НА ОКРУЗІ

• Проінспектував будівельні роботи, які тривають на автомобільної дороги Р-44 Глухів-Суми. Невдовзі тут буде відновлено 28 км дорожнього покриття. Наразі тривають роботи з влаштування поверхневої обробки.

• Узяв участь у щорічному святі козацької слави та мужності «Калнишева рада» у с. Пустовійтівка Роменського району — з нагоди 330-річчя з дня народження видатного українського діяча, останнього кошового отамана Петра Івановича Калнишевського. Маю на меті популяризувати Калнишеву Раду, і вже маю невеличкі напрацювання з Міністерством Культури: цього року в закладах культури по всій Україні будуть проходити тематичні заходи, лекції, круглі столи про Петра Калнишевського.

• Узяв участь у Всеукраїнському фестивалі «Козацький родослав» у с. Шаповалівка на Конотопщині. Вшанували пам’ять про Конотопську битву та згадали мужніх предків – захисників України. Шанування традицій та історичних подій відіграють важливу роль у збереженні минулого, формуванні історичної пам’яті і національної свідомості краян.

ЗАКОНОДАВЧА РОБОТА (головне)

• Зробили перший важливий крок до ліквідації олігархічної системи в Україні — проголосували у першому читанні за ініційований Президентом законопроєкт №5599 «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)». Це безпрецедентна подія в історії нашої держави, яка на законодавчому рівні обмежить монополізм олігархів в економіці, їхній вплив на політику і медійний простір.

• Прийняли законопроект №4046 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання діяльності фермерських господарств. Документ передбачає надання фермерським господарствам фінансової допомоги з Держбюджету і через Український державний Фонд підтримки фермерських господарств. Для сімейних господарств залишається і додаткова держдопомога (у тому числі на сплату ЄСВ) відповідно до Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України».

• Ухвалили проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо криміналізації контрабанди товарів та підакцизних товарів, а також недостовірного декларування товарів. Документ криміналізує контрабанду товарів та підакцизних товарів, а також недостовірне декларування товарів. Ці правопорушення будуть відноситися до підслідності Бюро економічної безпеки України. Контрабанда товарів карається штрафом від 170 000 до 340 000 грн.

• Заборонили продаж ліків дітям до 14 років.

• Запровадили європейські стандарти захисту тварин від жорстокого поводження. Зокрема, встановлено умови використання тварин у сільському господарстві.

• Запровадили податкові та митні стимули для розвитку галузі електротранспорту в Україні. Так, від оподаткування ПДВ звільняються операції з ввезення на митну територію України електромобілів, а також прибуток підприємств, що виробляють електромобілі, електродвигуни для електромобілів, літій-іонні (літій-полімерні) акумулятори для електромобілів, зарядні пристрої для таких акумуляторів тощо. Крім того, звільняються від оподаткування ввізним митом товари, що ввозяться для власного виробництва електромобілів.

• Зробили крок до забезпечення опорних лікарень кисневими станціями. У 2021 році з державного бюджету 650 млн грн спрямовується на закупівлі кисневих станцій, 150 млн грн – на послуги проектування і встановлення кисневих станцій.

• Посилили соціальні гарантії та захист осіб з інвалідністю. Їм надаватиметься право позачергового обслуговування в будь-яких касах, на підприємствах, в установах та організаціях усіх форм власності, а також при перетині державного кордону та контрольних пунктів в’їзду на тимчасово окуповані території. Передбачається можливість надання особам з інвалідністю житлових приміщень без визнання їх такими, що потребують поліпшення житлових умов, та зарахування їх на квартирну чергу.

• Забезпечили фінансування програми Президента «Велика реставрація». 1 млрд грн спрямовується на нову бюджетну програму Міністерства культури та інформаційної політики «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію проектів ремонтно-реставраційних та консерваційних робіт пам’яток культурної спадщини, що перебувають у комунальній власності»”, – йдеться у звіті.