На сумській станції додалося лебедів

Про лебедину вірність складено чимало історій, пісень і віршів. Але в реальному житті лебеді не такі вже романтичні і вірні створення. Це жорстокі птиці, вірніше, інстинкт виживання змушує їх бути такими – сильні птиці все разом вбивають слабку.

– Тиждень тому нам надійшло дивне звернення – лебедя забивають його ж родичі, – розповіли представники Сумського товариства захисту тварин. – Якщо чесно, не могли зрозуміти, як правильно діяти в цій ситуації, з лебедями досвіду мало, причин такої поведінки ми не знали. Подзвонили, проконсультувалися з фахівцем в цьому питанні. Виявилося, лебедю дійсно загрожувала смертельна небезпека. Він був уже дуже слабкий, через постійну боротьби – брудний, весь у болотної твані. Загалом, як з казки про гидкого каченяти, тільки це була його сумна реальність. Добре, що є люди з добрим серцем! Лебедя забрали місцеві жителі, викупали, нагодували. Ми паралельно шукали, куди подіти птицю, адже потрібні знаючі люди, спеціальні умови. Допомога прийшла від Григорія Івановича Кужеля, заввідділом міського центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді! Він погодився взяти лебедя на реабілітацію. Тому ми швидко доставили птицю на нове місце проживання.

Після переселення лебедя в ЦЕНТУМ пройшло кілька днів. Григорій Іванович розповів, як себе почуває птах:

– Це дорослий, немолодий лебідь, поки він дуже слабкий. Його стан можна порівняти з людським після інсульту. Пошкоджень у лебедя немає, швидше за все, як будь-яка водоплавна птиця, він хворіє. Кожен день я колю лебедю антибіотики, він почав потроху підніматися, але впевнено стояти не може – робить кілька кроків і падає. Птах стала нормально їсти, п’є воду. У порівнянні з тим, яким лебідь прибув до нас, його стан покращився, але що буде далі – невідомо. Сподіваємося, що виходимо. Поселили його в окремому вольєрі, інакше інші птахи його просто заб’ють.

– А скільки у вас всього живе лебедів, якого вони віку і в яких умовах?

– П’ять птахів різного віку, є і трирічки, і старше. У неволі лебеді живуть в середньому десять років. Що стосується умов, то у них є великий вольєр, ванна 2х4 м, де вони плавають.

– Чи не замала чи?

– У природі все птиці, які зараз живуть в ЦЕНТУМе, стовідсотково загинули б, адже здорових до нас ніхто не привозить, тільки хворих або поранених, а слабкі в природі не виживають. У центрі ж у них з’явився шанс – у лебедів є корм – зерно, варена їжа, вода, компанія. До нас, до речі, чимало ходить людей, щоб подивитися на наших вихованців і підгодувати їх.

shans.com.ua