На Сумщині запрацював українсько-шведський дослідницький центр SUMEYA

Діяльність центру має на метіпроведення спільних медико-біологічних наукових досліджень співробітниками Медичного інституту СумДУ та представниками біологічного факультету Університету Умео (Швеція). Для облаштування дослідницького центру СумДУ отримав сучасне гістотехнічне та високотехнологічне мікроскопічне обладнання, а також обладнання для вестерн-блотдосліджень на суму понад 2,5 млн грн.

Ідея створення спільного українсько-шведського науково-дослідницького центру, назва якого – це анаграма назв університетських міст SUMY та UMEA, належить професору Томасу БОРЕНУ (Департамент медичної біохімії та біофізики Університету Умео) та заступнику директора Медичного інституту СумДУ з міжнародної співпраці, доктору медичних наук, доценту кафедри патологічної анатомії Роману МОСКАЛЕНКУ.

Сьогодні у рамках співпраці між СумДУ та Університетом Умео продовжується виконання програми академічної мобільності Erasmus+ (це уже друга програма), завдяки якій 8 аспірантів та 6 викладачів з СумДУ стажувалися в Умео та 5 шведських викладачів проводили заняття в Медичному інституті СумДУ. Також подано 2 заявки на міжнародні гранти.

Джерело: