На Сумщині відбулось «полювання на лисиць»

Сонце, проливний дощ, ранкові тумани, лісові хащі та болота – все це потрібно було витримати учасникам чемпіонату Сумської області зі спортивної радіопеленгації. За допомогою мапи і приймача вони повинні були знайти радіопередавачі, тобто «лисиці», розташовані в лісі. Головне знайти всіх за найменший час, передає shostkanews.city.

Організатором чемпіонату Сумщини став шосткинець Павло Анікейцев. «У нас так виходить, що завжди це спартанські умови. Наші діти, спортсмени дуже загартовані і бігаємо в будь-яку погоду: в дощ, град, в хуртовину. Це може бути ліс, болото», — розповідає він.

Сам Павло радіопеленгацією займається вже 14 років. Брав участь в багатьох змаганнях в тому числі і за кордоном. За його думкою, «полювання на лисиць» дає змогу познайомитися з країною не тільки через її міста, культуру або архітектуру, а й через природу. «Наприклад в Болгарії ми фінішували просто на березі моря. Коли біжиш в лісі можна зустріти диких звірів. Особисто я багато разів перестрибував через їжачків. Бачив косуль, кабанів. Коли спортсмени прибігають на фініш, то дуже емоційно розповідають про те, що з ними сталося», — говорить хлопець.

Фінішували бігуни у чудовому настрої, бо ж цей вид спорту дає змогу отримати насолоду від навколишньої природи. Серед них був багаторазовий чемпіон Світу школяр Єгор Редька. Подолав «пирогівську» дистанцію і 58-річний Михайло Пугач — призер чемпіонату Європи по цілодобовому орієнтуванню.

«Бігаю в задоволення. Але тим не менше десь 60 медалей з чемпіонату Європи заробив. Зараз чемпіоном України став в Коростишеві», — розповідає Михайло.

Хтось відразу зорієнтувався, а хтось трохи заблукав на дистанції. Були навіть цілі родинні підряди. Деякі навіть гриби під час бігу встигали збирати.

Шосткинець Дмитро став на дистанцію вперше за 15 років. «Важко звичайно. Ось у мене приймач перестав працювати. У якийсь момент довелося на фініш повертатися — зайві 4 км взяти і знову пробігти», — розповідає шосткинець.

Президент обласної федерації радіоспорту Максим Редька наголошує, — радіопеленгація є популярним видом спорту. Сумська область — одна з лідерів в Україні. Але у Шостці цей вид спорту поки не дуже розвинений, тому й обрали це місто задля проведення чемпіонату.

Загалом «Полювання на лисиць» виникла як військово-прикладний вид спорту, і завжди таким залишався — оскільки тут в ігровій формі імітується робота військових контррозвідників: відшукати і знешкодити ворожу розвідгрупу.

Джерело: