На Сумщині сусідський конфлікт привів до криміналу

Затяжні сусідські конфлікти – не рідкість, особливо якщо хоча б одна зі сторін зловживає спиртним. Як правило, в таких випадках учасники цих локальних воєн вважають, що всі засоби хороші, якщо дають можливість домогтися бажаного результату.

Ось і недавно Шосткинський міськрайсуд розглядав незвичайне кримінальне провадження, в якому жертва побиття, скориставшись моментом, звинуватила сусіда-алкоголіка в набагато більш тяжкий злочин.

Відповідно до початкових даними звинувачення, в листопаді 2015 підсудний Валерій (імена змінені) прийшов в квартиру сусідки Тетяни, вимагаючи позичити йому грошей. Як заявила жінка, він був п’яний і кілька разів пробурмотів: «Три тисячі сімсот-вісімсот гривень». Отримавши відмову, Валерій нібито схопив її за шию, притиснув до стіни, дістав з кишені ніж і, приклавши його до шиї жінки, погрожував їй вбивством, вимагаючи грошей. Вона вихопила ніж, відкинула його в сторону і спробувала втекти в спальню, але сусід наздогнав її, збив з ніг і кілька хвилин бив руками і ногами, бив головою об підлогу, потім душив руками і подушкою. Їй вдалося вдарити Валерія в пах ногою і вирватися. Він продовжував вимагати гроші, і Тетяна віддала йому 10 грн, він їх забрав і пішов. Жінка викликала швидку допомогу, якої поскаржилася на тиск, а пізніше – і поліцію, у неї були зафіксовані кілька синців і саден, які були кваліфіковані як легкі тілесні ушкодження. Відносно Валерія відкрили кримінальне провадження за розбій.

Саме цю версію подій сторона звинувачення представила в суді. Однак після вивчення матеріалів справи і свідчень свідків в ній виявилося стільки нісенітниць, що звинувачення було перекваліфіковано і його слухав новий склад суду.

Як з’ясувалося, того вечора Валерій і його мати повернулися із заробітків (вони підробляли поденним працею) неабияк напідпитку і відразу впали спати. Двері у них закривалася на нещільний гачок, її можна було відкрити різким поштовхом. Раптом Валерій зрозумів, що хтось його будить. В кімнаті було темно (світло давно відключили за несплату), поруч стояла жінка, в якої він насилу впізнав сусідку. Вона заявила, що прийшла поговорити, і почала його вичитувати за те, що до них ходять гості, всю ніч в квартирі тривають п’янки, заважають спати. Через хвилин десять Валерій, за його словами, не витримав і вдарив її кулаком. Вона впала між диваном і ліжком і почала кричати, а потім пішла до себе в квартиру.

Звинувачення перекваліфікували на заподіяння легких тілесних ушкоджень – за версією правоохоронців, Валерій кілька разів ударив жінку в обличчя, про що свідчили отримані нею тілесні ушкодження. Сама Тетяна не змінила своїх показань і підтримувала обвинувачення в попередній редакції.

Сусіди підтвердили, що чули крики і шум падіння з квартири обвинуваченого. Цікаво, що всі вони характеризують його як спокійну, неконфліктного людини – на відміну від Тетяни, з якою всі свідки перебувають у сварці. За словами однієї з сусідок, під час розмови між обвинуваченим і потерпілої вона чула тільки жіночий голос, на підвищених тонах говорив про необхідність ремонту, потім Тетяна перейшла на образи матері Валерія, а вже потім почувся шум бійки і крик.

Також серед свідків була медсестра, яку в той вечір викликала родичка Тетяни, заявивши, що на ту напали і вона стікає кров’ю. Вона бачила, що сплять у своїй квартирі Валерія і його мати, потім зайшла до потерпілої, яка сказала, що Валерій різав її ножем, вимагаючи грошей. Кровотеч у жінки не було – тільки садна, в квартирі був порядок, на шиї потерпілої ніяких слідів не було, хоча вона стверджувала, що сусід її душив.

Вивчивши обставини справи і свідчення свідків, суд не побачив ніяких доказів розбійного нападу на Тетяну в її квартирі з ножем. Більш того, на наступний день вона показувала дружині брата ніж, з яким на неї нібито напав обвинувачений, – хоча цей ніж вже було вилучено напередодні. Це та інші сумнівні обставини викликали недовіру до слів жінки. Тому суд визнав Валерія винним у заподіянні легких тілесних ушкоджень і засудив до 200 годин громадських робіт. Але в зв’язку з закінченням строків давності за цією статтею звільнив від покарання. Проте, Валерій повинен сплатити склочною сусідці 724 грн матеріальної шкоди (витрати на лікування) і 7 тис. Грн моральної шкоди. Хоча, з огляду на добробут сім’ї, їй навряд чи варто на це розраховувати …

Джерело: