На Сумщині перевірять наукову діяльність вишів

Державна атестація наукової діяльності вишів, підпорядкованих МОН, відбудеться в цьому році — прийом документів від університетів почнеться у серпні.

Порядок і методика атестації залишаться без змін, тому закладам вищої освіти потрібно буде подати інформаційні матеріали за 2015-2019 роки. Про це повідомила гендиректор директорату науки і інновацій МОН Юлія Безвершенко: «У 2018-2019 роках була створена система держатестації наукової діяльності університетів. Перша така атестація повинна була відбутися в кінці минулого року. Однак, за рішенням МОН, яке підтримала Нацрада з розвитку науки і технологій, атестація була припинена через необхідність донабору експертів, у тому числі іноземних. Це вже зроблено. Прийнято рішення запустити атестацію за чинною нормативною базою. На жаль, це передбачає додаткову роботу для університетів, адже їм належить дооформити відомості за 1 рік. з іншого боку, це дозволить завершити атестацію в цьому році. Ті наукові напрямки, які будуть віднесені до кваліфікаційних груп А чи Б, матимуть право отримати базове фінансування, а досвід першої хвилі атестації стане фундаментом для її вдосконалення. Якщо буде виявлено факт надання неправдивих відомостей, то це може бути підставою для визнання вишу таким, що не пройшов державну атестацію за певним науковим напрямком.

Найближчим часом буде видано наказ МОН із конкретними датами проведення атестації. У університетів буде 45 днів на підготовку та подання матеріалів. Загалом завершити цю хвилю атестації планується до кінця осені.

Джерело: