На Сумщині оштрафували підприємство, яке проводило незаконну авіаобробку полів

На початку вересня 2020 року до Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області надійшли звернення громадян з приводу порушення санітарних вимог при авіаційному застосуванні пестицидів і агрохімікатів при обробці сільськогосподарських угідь на околицях с. Руднєве та с. Харівка Путивльського району.

Фахівцями Путивльського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області з’ясовано обставини вказаних подій та встановлено наступне: приватним підприємством 29.08.2020 року в денний час проводилась обробка посівів соняшника авіаційним методом з порушеннями санітарно-захисної зони до населеного пункту (1 км); без встановлення спеціальних попереджувальних знаків безпеки з вказівкою кінцевого строку очікування на відстані 300 м від оброблюваних ділянок, а також на дорогах, що проходять через ці ділянки та на дорогах, які ведуть до вертодрому; без попередження місцевого населення про місце, строки, термін проведення авіаційних обробок.

За виявленими фактами, з метою відвернення та зменшення можливого впливу на здоров’я населення використання хімічних речовин, що передбачено ст. 25 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»; п.5.2, п.5.16, п. 5.26 ДСП «Авіаційне застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України» № 382 від 18.12.1996 замовника авіахімробіт притягнуто до адміністративної відповідальності.

Джерело: