На Шосткинщині під час ремонту покрівлі школи вже знали про її погану якість

Йдеться про навчально-виховний комплекс в селі Клишки Шосткинського району. На це звернули увагу депутати Шосткинської районногї ради сьогодні, 24 червня, під час 38-ї сесії.

Нагадаємо, навесні, на 36-й сесії під час обговорення питань про внесення змін до районного бюджету та програми економічного і соціального розвитку району, депутатам не вдалося дійти згоди щодо переліку об’єктів соціальної сфери, які потребують ремонту. В результаті тривалого обговорення тоді було запропоновано створити депутатську комісію з вивчення питання доцільності проведення ремонтів в приміщеннях соціальної сфери, розташованих в селах Клишки і Миронівка. У травні депутатська комісія виїжджала в установи освіти і охорони здоров’я, а висновки комісії були спрямовані райдержадміністрацію для врахування під час розроблення відповідних проектів рішень. Ці питання повинні були розглядатися на наступній 37-й сесії. Але розгляд цих питань не відбулося через ненадання райдержадміністрацією доопрацьованих проектів рішень.

І ось нарешті, сьогодні на розгляд 38-ї сесії районної ради було винесено питання про внесення змін до районного бюджету та програми економічного і соціального розвитку. Депутати підтримали пропозиції про виділення коштів на проведення ремонтів окремих приміщень першого і другого поверхів, приміщень спортзалу і їдальні Клишковского навчально-виховного комплексу та роздягальні в спортзалі Миронівського навчально-виховного комплексу.

Правда, народні обранці звернули увагу присутніх на те, що в Клишківському НВК вже була відремонтована покрівля. І незадовго після ремонту вона почала текти.

Директор Клишківського НВК і депутат Шосткинської районної ради Ірина Чайка пояснила:

– У нас в районі кожного року проходять будівельні роботи. Це і вставлення вікон, і інженерні мережі, утеплення дитячого садочку, покрівля… Усі роботи проводились у листопаді-грудні за рахунок співфінансування по проєкту Місцевого розвитку, орієнтованого на громаду, ЄС ПРООН. Гроші надходять до кінця року, і ми авраалом починаємо робити. Покрівля в грудні – Ви розумієте, що це таке. Були дощі, постійно мокрий сніг… Вже закладалися відсотки, що покрівля буде неякісна, ми це розуміємо. По-друге, в кошторисну документацію ми ніяк не могли вкласти необхідні роботи, які в суми «не влазили». Наприклад, теплопостачання… Що могли, те і зробили. Зараз у нас підрядчик, який зразу ж відгукується на всі питання, що виникають, він зробив додаткові роботи своїм коштом. На сьогоднішній день після дощу у школі – слава Богу. Але за останній час, особливо три останні роки, коли покрівля була пошкоджена, стіни і стеля напиталися водою. Зараз вода шукає вихід. І чим довше ми тягнемо ремонт, тим більше вірогідність того, що щось трапиться. Тому що зі стіни у нас уже тече вода. Були б ремонтні роботи – вже б там щось пробивалось, робилось. На стінах грибок. Хто б із Вас хотів, щоб Ваші діти сиділи в класі з грибами на стіні? У мене сиділи, бо нікуди було дітей діти. Нема більше приміщень. І вчителі там працюють. Грибок і в спортзалі, бо покрівля текла. В грудень місяць ввійдемо з роботами – через фарбу, ремонт школу прийдеться закрити.

Також депутати зазначали, що переглядали кошторисну документацію разом з підрядником, і з’ясувалося, що ремонт, на який в школі витратили 470 тис. грн., Можна зробити за 320 тис. грн. І на сьогодні, на думку окремих депутатів, на ремонт школи знову виділені завищені суми.

За словами голови Шосткинської районної ради Віктора Долиняка, проектно-кошторисна документація з ремонту, розроблена ліцензованою фірмою, пройшла державну експертизу в Сумах:

 Шановні депутати, ми сюди були обрані людьми, щоб Ви щось робили для людей. Не грали в ігри, не плели комбінації, інтриги, а робили для людей. Дві депутатські комісії розглянули це питання, запропонували розподілити кошти на дві опорні школи. Клишківська школа, яка дає основну кількість переможців олімпіад, побудована 1983 року, там не було капітального ремонту. Є кошти для всіх: і на Клишки, й на Миронівку, на Івот на дорогу. Навіщо цей цирк? У нас немає часу, зараз треба робити ремонти.

Поряд з цим, сам голова районної ради зауважив, що на сьогоднішній день звичайні планшети для школярів району для Нової української школи закуповуються, на його думку, за завищеними цінами. Вони без програмного забезпечення, але їх вартість дорівнює ціні комп’ютерів – близько 10 000 гривень за кожен. Хоча всі закупівлі відділ освіти проводить через площину електронної системи державних закупівель України ProZorro.

Шостка.INFO

Джерело: