На Хіммістечку у Сумах будують храм

Наразі сумчан запрошють допомогти в будівництві нової святині.

«Чи задумувались ви колись, чому зелене пагорбисте місце з водоймою на Хіммістечку в народі називають Дуровщиною? Сумський дослідник та краєзнавець Микола Пилипович Карпенко стверджує, що колись там стяв маєток харківського поміщика Дурова (в кінці 19 століття повітові Суми належали до Харківської губернії).

У подружжя Дурових хворіла донька і для її швидшого одужання, за порадою лікарів, вони придбали землю біля озера, навколо якого облаштували дендропарк. Є й інша думка, що вони переїхали з Харкова до Сум, аби заховати від чужих очей дочку, яка через хворобу просто танула на очах. Причини переїзду достеменно невідомі, але точно встановлено, що на місці сучасного урочища, на пагорбі, вони збудували маєток. З тих часів сумчани прозвали це місце Дуровщиною.

Жінка поміщика була набожною, до того ж, хвороба доньки спонукала часто молитися про її одужання. До найближчої церкви в центрі Сум було досить далеко, що і змусило власників маєтку закласти власну капличку — для родини та сусідів.

Подробиці життя поміщиків Дурових, на жаль, невідомі. Старожили переказують історію, що їх дочка так і не вижила. Але в 30- х роках минулого сторіччя радянська влада зруйнувала капличку. З цегли, що від неї залишилась, будували комори. Після 1943 р. на цьому місці відкрили школу. В 60-тих роках там були городи та сад.

Проте сумчани вважали територію, на якій стояла каплиця, святою. Сюди приходили просити благословення у Бога люди з усього міста та найближчих сіл, бо вірили у чудодійність намоленого місця. Багато хто мріяв, щоб тут знову лунали церковні дзвони. У 90-х роках була зареєстрована громада храму Дванадцяти-Апостолів. І тільки у 2018 році, з благословення Архієпископа Сумського і Охтирського ПЦУ Мефодія та завдяки небайдужим сумчанам, будівництво розпочалося. Настоятель Храму, митрофорний протоієрей Іван Чекалюк, планує, щоб при ньому працювала недільна школа, в якій діти будуть навчатися основам християнської етики та любові до ближнього, а ще цікаво проводити дозвілля. Аби майбутнє покоління зростало міцним фізично та духовно – справжніми патріотами своєї країни.

Ми дуже хочемо, щоб Храм Дванадцяти-Апостолів став окрасою та візитівкою Хіммістечка. Аби прискорити завершення його будівництва, просимо усіх небайдужих долучатися до благородної справи…

Приват банк 4149439317407793 Чекалюк Іван Іванович.

Код ЄДРПОУ: 24007946

р/р 26005924440624 в ПАТ Акціонерний Банк «Укргазбанк» код:320478. Громада Дванадцяти-Апостолів», — написала у Фейсбуці Оксана Кедя.

https://www.facebook.com/kedyaox/posts/3228810873843733

Джерело: