На Глухівщині місцеві жителі все частіше зустрічають отруйних тарантулів

У Глухові все частіше помічають тарантулів. Це найбільший вид павуків в Україні і один з найбільших в Європі. Вони призводять до паніку своїми розмірами і досить химерним виглядом. На цей раз тарантула у себе на городі зловив глуховчанін Влад Павлик. Чоловік навіть виклав пост в соцмережах з надією знайти пухнастому павучків господарів.

Свою історію також розповіла Наталія Шевченко: «Пам’ятаю, коли ми приїхали жити до Глухова (я була в 6 класі), діти розповіли, що є такі павуки. Дійсно, вони зустрічалися в городі, жили в вертикальних нірках. Нікому не заважали, спокійно виводили потомство, а ми за цим спостерігали ».

Чи справді тарантули небезпечні для людей і чи варто рятувати їх від заморозків, ми запитали у біолога, викладача кафедри теорії і методики викладання природничих дисциплін Глухівського НПУ ім. О. Довженка Алли Кмец.

– Це дійсно отруйний павук, але його отрута діє тільки на комах, ящірок, мишей. Для людини – це хворобливий укус, такий, ніби ужалило дві бджоли одночасно. Але не смертельний. Єдина небезпека – для алергіків, які гостро реагують на укуси будь-яких комах. Щоб тарантул вкусив, потрібно або наступити на нього, або придавити, як кажуть – сунути палець в рот. Сам нападати він не буде, – пояснила вона.

Ці павуки часто зустрічаються на півдні України, в степах. На Глухівщині, як правило, потрапляють разом з привезеними з тих регіонів фруктами, овочами, кавунами та динями, тому тут їх помічають в серпні-вересні, практично ніколи – взимку і навесні. Але оскільки клімат став набагато тепліше, робити висновок про те, що тарантули не зможуть перезимувати, не можна. Рятувати такого павучка біолог не радить. Справа в тому, що живуть вони і так недовго: 90% гинуть, залишаються тільки молоді самки, які носять кокон з яйцями. Утримувати в неволі тарантула важко, тому що годувати потрібно тільки живим кормом: борошняними хробаками, мухами, кониками.

Також давно стали помічати на Глухівщині отруйного павука аргіопи тигрову. Він має забарвлення оси – жовто-чорного кольору, ніж вже попереджає про небезпеку. Через аномальну спеку цей павук оселився майже по всій території України. Укус агріопи має більш важкі наслідки, ніж тарантула, але для людини – теж не смертельні. Як стверджують очевидці і постраждалі, він може бути дуже болючим, при цьому біль триває до трьох днів.

– Цей красивий павук – не агресивний, але зайвий раз його турбувати не варто, особливо, коли він знаходиться на полюванні на павутині. Будьте уважні і обов’язково попередьте маленьких дітей, які можуть їм зацікавитися, – порадила Алла Кмець.

nedelya.info