Міськрада знову зібрався вносити зміни в програму капремонту житлового фонду

Не минуло, як то кажуть, і півроку (а точніше – всього пару тижнів), як депутати міськради на сесії 22 липня внесли чергові зміни в програму співфінансування капремонту житлового фонду, а у мера і депутатів вже дозріли нові ідеї з приводу цієї багатостраждальної програми.

Причина – звернення мешканців кооперативного будинку на вул. Інтернаціоналістів, 59а, з питанням про те, чому в програмі співфінансування капремонтів будинків (зокрема – ліфтів) 90/10 беруть участь тільки ОСББ, а ЖБК – ні?

– З січня 2020 роки ми просимо, щоб гроші на співфінансування капремонтів розподілили порівну між будинками ОСББ та ЖБК, – сказав представник будинку. – Ми теж платники податків і маємо точно такі ж права, як і ОСББ. До того ж ЖБК – це не ледачі будинку! Чому ми стоїмо в черзі тільки на папері, а на гроші претендувати не можемо? На сьогодні тільки будинки ОСББ потрапили в програму, і гроші 2020 роки вже все поділено. Чому влада нас ігнорує? Начальник департаменту інфраструктури Олександр Журба обіцяв нам внести пропозицію про розподіл наявних коштів за програмою співфінансування порівну між ОСББ та ЖБК. Хотілося б почути його коментар з цього приводу – чи буде це зроблено і чи чекати нам грошей? Тому що ситуація з ліфтами у нас катастрофічна …

Замість А.Журби слово взяв міський голова. Він прямо сказав, що всі наявні на даний момент гроші на зазначену програму вже дійсно розподілені і додаткового фінансування поки не передбачається, так як в бюджеті міста на сьогодні – 86 мільйонів недовиконання по податках через коронавируса.

– Я не можу вам гарантувати, що буде фінансування за дев’ять місяців. Але я згоден з вами, що будинки ЖБК мають таке ж право брати участь в програмі співфінансування, як і ОСББ, – додав мер. – Тим більше що члени кооперативів купували свої квартири за свої ж гроші, а не отримували їх безкоштовно по приватизації, як мешканці комунальних будинків. Тому ми зараз розробляємо зміни в програму. Ми хочемо, по-перше, повернутися до кількох варіантів співфінансування – 50/50, 60/40 і 70/30. Тому що зараз за програмою 90/10 почали встановлювати нові ліфти, а це дуже дорого – такими темпами програма буде дуже довго виконуватися. Потрібно повертатися до капремонту, це вирішить проблему з ліфтами набагато швидше – ми зможемо за рік удвічі більше ліфтів зробити. Я думаю, що на вересневу сесію департамент вже має вийти зі змінами в програму, в тому числі і щодо фінансування кооперативних будинків.

Крім того, О.Лисенко доручив А.Журбе розробити окрему програму розвитку приватного сектора в Сумах. Про її необхідність в міськраді говорять уже кілька років, але вона так до сих пір і не з’явилася.

Джерело: